Techjättarna i USA kan tvingas lämna ut data som avslöjar om gravida kvinnor planerar abort. Det kan bli följden av Högsta domstolens beslut om att upphäva Roe vs Wade.

ANNONS

När Högsta domstolen i USA upphävde Roe vs Wade upphörde rätten till abort i landet. Nu kan digital övervakning bli ett sätt att avslöja gravida kvinnor som planerar abort, uppger Reuters.

Oro hos jättarna i USA

Techjättarna har all anledning till oro. Om de tvingas lämna ut internetsökningar och geolokalisering kan informationen användas av åklagare, skriver Computer Sweden. Den digitala övervakningen kan alltså användas i jakten på gravida som vill avbryta en graviditet.

”Skillnaden mellan nu och förra gången abort var olagligt i USA är att vi lever i en era av aldrig tidigare skådad övervakning”, skriver cybersäkerhetschefen på Elektronik Frontier Foundation, Eva Galparin på Twitter.

Mobildata används för åtal

Det är inte heller en mörk framtidsvision. I Mississippi åtalades nyss en kvinna för mord efter att ha sökt efter abortpiller när hennes graviditet var långt gången.

Än så länge finns inga kommentarer från techjättarna i frågan om att sluta samla in data som kan användas mot kvinnor som vill göra abort. Däremot har Googles personalchef Fiona Cicconi i ett internt mejl upplyst personalen om att de kan ansöka om förflyttning från stater som inför förbud mot aborter.

Bekostar resor för anställda

”Det här är en djupgående förändring för landet som påverkar många av oss i grunden, särskilt kvinnor”, skriver hon. ”Googleanställda kan också ansöka om förflyttning utan orsak, och de som har hand om processen är medvetna om situationen.”

ANNONS
ANNONS

Google har också sagt att företaget bekostar resor för anställda som behöver resa till en annan stat än den de bor i för att få abort.

Läs även: AAP: Sov aldrig i samma säng som ditt spädbarn [Dagens PS]

Läs även: Fonder som är anti-woke ska locka konservativa [Dagens PS]