I USA menar en branschorganisation för barnläkare att det under inga omständigheter är säkert för spädbarn att sova tillsammans med vuxna.

ANNONS

American Academy of Pediatrics, AAP är en branschorganisation för barnläkare som etablerar standarder för barnhälsa. Organisationen har nu uppdaterat sina riktlinjer för säker sömn för spädbarn, det rapporterar CNN.

Det här är den första uppdateringen av AAP:s riktlinjer för säker sömn för spädbarn som kom år 2016.

Bevisen är tydliga

”Vi vet att många föräldrar väljer att dela säng med ett barn, till exempel för att hjälpa till med amning eller på grund av en kulturell preferens eller en övertygelse om att det är säkert”, säger Rebecca Carlin till CNN.

Hon är biträdande professor i pediatrik vid Columbia University Irving Medical Center och medförfattare till riktlinjerna och den tekniska rapporten från AAP:s arbetsgrupp om plötslig spädbarnsdöd och AAP:s kommitté för foster och nyfödda.

Rebecca Carlin säger vidare att bevisen för att samsömn avsevärt ökar risken för att en baby ska skadas eller dö är tydliga, och att AAP av den anledningen inte under några omständigheter kan stödja att föräldrar delar säng med sitt spädbarn.

Plötslig spädbarnsdöd

Rekommendationen att föräldrar inte ska sova tillsammans med sina spädbarn är en av flera rekommendationer som branschorganisationen ger till barnläkare för att försöka förhindra att spädbarn dör i sömnen. I USA dör varje år, enligt AAP, cirka 3 500 spädbarn av sömnrelaterade orsaker, många lever i socialt missgynnade förhållanden.

Enligt ett uttalande från AAP var under 2010–2013 andelen fall av plötslig spädbarnsdöd bland svarta amerikaner och bland amerikanska infödda med indianursprung eller ursprung från Alaska, mer än dubbelt respektive nästan tredubbelt så hög, jämfört med vita spädbarn. 

Minskat med 85 procent i Sverige

I Sverige drabbas 1 barn på 5 000 av plötslig spädbarnsdöd. Sedan rådet att låta spädbarn sova på rygg i stället för på mage kom i början av 1990-talet har förekomsten av plötslig spädbarnsdöd minskat med 85 procent, det skriver Socialstyrelsen i sin vägledning för att minska risken för plötslig spädbarnsdöd.

”Vi har gjort stora framsteg i att lära oss vad som håller spädbarn säkra under sömnen men mycket arbete måste fortfarande göras”, säger Rachel Moon i ett uttalande, skriver CNN. Hon är huvudförfattare till riktlinjerna och professor i pediatrik vid University of Virginia.

ANNONS
ANNONS

AAP ger rådet att låta spädbarn sova på rygg på en platt, fast madrass med ett lakan som sitter tätt på madrassen utan några extra sängkläder eller stötfångare. Riktlinjerna säger också att spädbarn ska sova i samma rum som sina föräldrar i minst ett halvår.

Intresserad av ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Många tonåringar har sömnproblem [Dagens PS]