Vid midnatt löper deadline ut för Stefan Löfven. Före det och senast klockan 23.59 natten mot tisdagen måste han ge besked. Han har två alternativ.

ANNONS

Antingen avgår Stefan Löfven som statsminister, eller så utlyser han ett extraval.

Om han väljer att avgå får talsmansrundor avgöra vilka som ska ta över rodret och styra Sverige.

Vid midnatt löper alltså deadline ut för Stefan Löfven. Senast klockan 23.59 natten mot tisdagen måste han ge ett besked om hur han tänker göra.

Om kontentan av det hela blir ett extraval måste det genomföras inom tre månader efter att beslutet fattats. Talmannen får i det läget söka svar i riksdagen på en statsministerkandidat som kan bilda regering.

SvD konstaterar att det ser låst ut för Löfven, någon mittenväg som Centern önskar tycks inte vara framkomlig. C har även tackat nej till de inviter som både M och V gjort.

ANNONS
ANNONS

Det här gör att all press ligger på Stefan Löfven. Under rådande situation ser möjligheterna små ut för honom att säkra ett regeringsunderlag och känna sig trygg med att få igenom budgeten, konstaterar flera bedömare som tidningen talat med.

Budgeten stora stötestenen

”Att få igenom budgeten är den stora stötestenen just nu. Och det blir svårt när C inte vill förhandla med V. Den väg som finns kvar då är att gå fram med budgeten genom finansutskottet och att V sedan viker ner sig och röstar på regeringens budget i stället för på sin egen”, säger statsvetaren Jan Teorell till Svenska Dagbladet.

Dagens Nyheter skriver att turbulens stundar de närmste timmarna i den politiska sfären. ”Oavsett vilken väg han (Stefan Löfven, red.anm) väljer kommer det att bli ett dramatiskt besked som skakar om svensk politik.”

Dagens Industri konstaterar att ”tiden håller på att rinna ut” för Löfven.

Socialdemokraterna har inte gett någon tidpunkt när ett besked kan komma från Löfven, konstaterar Sveriges Radio.

ANNONS
ANNONS

SVT:s expert konstaterar att S missbedömde V och att det därför ser ut som det gör just nu för regeringen.

Läs även: Toppchef: Gör inget om regeringen avgår [Dagens PS.se] »

Läs vidare: Axelryckning när regeringen föll i riksdagen [Dagens PS.se] »