Västra Götaland till inkasso för fältsjukhus

Uppdaterad: 19 feb. 2021Publicerad: 19 feb. 2021
Fältsjukhus.
Västra Götalandsregionen har inte betalat räkningen för fältsjukhuset vid Östra Sjukhuset i Göteborg. (Foto: Adam Ihse/TT)

Försvarsmakten byggde ett fältsjukhus i Göteborg under pandemins första våg – men Västra Götalandsregionen har inte betalat, och fakturan har nu gått till inkasso, berättar GT. 

ANNONS
ANNONS

Fältsjukhuset byggdes upp av Försvarsmakten, efter en hemställan från Västra Götalandsregionen, vid Östra sjukhuset i Göteborg i april förra året. Detta för att stödja den civila sjukvården med ytterligare 20 intensivvårdsplatser under pandemins förstavåg.

“Behovet är att stödja sjukvården med ventilatorkapacitet, andningsstöd, och det blir inga operationsenheter, bara intensivvårdsmoduler. Det är inga fullvärdiga intensivvårdsplatser som Östra sjukhuset normalt disponerar. Det är fältmässiga, enklare enheter som ändå tillför sjukhuset en betydande resurs”, sa Magnus Blimark, stabsläkare vid försvarsmedicincentrum, då.

Inkassokrav från Kammarkollegiet

Men när notan skulle betalas var Västra Götalandsregionen mindre intresserade. Regionen är skyldig Försvarsmakten 2,4 miljoner kronor, som fortfarande inte har betalats. Det framkommer från ett inkassokrav från Kammarkollegiet som skickades in den 16 februari.

Fakturan förföll den 25 december 2020, och nu har den gått till inkasso. Nyhetsbyrån Siren har varit i kontakt med Kammarkollegiets inkassogrupp, som bekräftar att en inbetalning aldrig har skett, skriver GT.

Läs mer: Sweco rycker in för nya fältsjukhus – Dagens PS

ANNONS
ANNONS
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Redaktionschef och reporter på Dagens PS.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Redaktionschef och reporter på Dagens PS.