Tidigast efter årsskiftet kan hålet som upptäckts i Estonias skrov komma att utredas, enligt ansvarig utredare på den svenska haverikommissionen.

ANNONS

”Det är alltså tre myndigheter som ska göra sina arbetsuppgifter i det här ärendet och komma fram till någonting. Är det någonting som vi inte har i det här fallet så är det väl bråttom”, säger utredaren Jörgen Zachau på statliga haverikommissionen till Ekot i Sveriges Radio.

Det var i dokumentärfilmen om Estonias förlisning som sändes på Dplay som det häpnadsväckande avslöjandet gjordes om det fram till nu okända hålet i Estonias skrov, vilket även Dagens PS så klart uppmärksammade.

Pandemin kan sätta käppar i hjulet

Haverikommissionens utredare Jörgen Zachau har ännu inte tagit del av råmaterialet till dokumentärfilmen och tvekar att åtminstone för tillfället resa till Norge, där råmaterialet finns, på grund av den ökade smittspridningen av covid-19.

”Man får ju också väga till vad man tror att materialet kan tillföra mot vilken arbetsinsats det innebär för att få se det, så någon slutlig ställning till hur vi ska hantera det där har vi inte gjort ännu”, säger han till SR.

Om haverikommissionen beslutar om att nya dykningar ska göras måste den gällande lagen om gravfrid ändras. I dag är det förbjudet att dyka och filma vid vraket och de två svenska dokumentärfilmarna som rapporterat om det nya hålet i skrovet är i dag åtalade för gravfridsbrott och riskerar enligt Ekot två års fängelse.

ANNONS
ANNONS

Myndigheter kikar nu på statliga haverikommissionens hantering av de olagligt tagna bilder från Estonias vrak. Olika myndigheter ska ta ställning till om det är försvarbart eller inte.