Inga fler restriktioner är aktuella i Sverige i nuläget. Men läget är akut med ökad smittspridning och professor efterlyser ”kraftfulla insatser”.

ANNONS

Statsepidemiolog Anders Tegnell ser inte fler restriktioner som någon lösning på smittspridningen, och han får medhåll av Joakim Dillner, professor i infektionsepidemiologi vid Karolinska institutet, som uttalar sig i SvD:

”Man kan inte införa något mer när vi har restriktioner som borde fungera men kanske inte gör det för att de inte följs”, säger Dillner till tidningen.

Hans recept för att få bukt med den ökande smittspridningen är smittspårning och vaccin.

Professorn: ”Akut läge”

”Effektiv smittspårning är man riktigt duktig på i vissa regioner. Men nu när det ser ut såhär är det nog bara bättre fart på vaccinationerna som hjälper”, säger professorn som anser att det är ”ett akut läge” och att ”kraftfulla insatser krävs”.

Även Tomas Bergström, professor i virologi vid Göteborgs universitet, menar att vaccinet är viktigast, förutom att följa restriktionerna.

”Det är de två grejerna. Ur virologsynpunkt så är det framför allt att hålla koll på vaccinskyddet, och om det kommer fler varianter som vaccinet skyddar sämre mot. I dagsläget är det bara mot den sydafrikanska varianten där vaccinet ger sämre skydd”, säger han till Svenska Dagbladet.

Enligt TT, som hänvisar till Folkhälsomyndigheten, är 758 335 personer i Sverige nu bekräftat smittade med covid-19. Totalt 13 315 smittade personer uppges ha avlidit.

ANNONS
ANNONS

Hittills har 1 385 975 vaccindoser getts i landet, baserat på vad regionerna har rapporterat in till det nationella vaccinationsregistret.

Läs även: EU förbereder förbud mot vaccinexport [DagensPS.se] »