EU är i processen av att färdigställa ett lagförslag som ger större möjligheter att förhindra export av vaccin mot covid-19 som är tillverkat inom EU.

ANNONS

Den nya lagen kommer till att börja med att gälla under sex veckor framöver, rapporterar New York Times som har tagit del av lagförslaget och fått innehållet bekräftat av källor i EU-kommissionen.

Det skärpta förslaget kommer efter att tonläget mellan EU och vaccintillverkare har eskalerat i takt med att vaccinleveranser har uteblivit.

I synnerhet har det svensk-brittiska läkemedelsbolaget AstraZeneca hamnat i skottgluggen efter att de har inte har kunnat leva upp till sina åtaganden i EU och levererat i en större utsträckning till Storbritannien.

Det nya regelverket ska ge EU större befogenheter att blockera vaccinleveranser till länder utanför unionen och väntas att slå särskilt hårt mot Storbritannien.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen, har sedan tidigare uttryckt den politiska viljan att införa ett hårdare regelverk kring vaccinleveranser från EU till tredjepartsländer.

”Vi är i århundradets kris. Och jag utesluter inte någonting för tillfället eftersom vi måste se till att européer är vaccinerade så snart som möjligt”, kommenterade hon under förra veckan och fortsatte:

ANNONS
ANNONS

”Mänskliga liv, rättigheter och det ekonomiska välståndet är beroende av det, av vaccinationstakten, att det rör sig framåt.”

Läs mer: I sommar kan du resa – med covidintyg [Dagens PS] >>