Dagens PS

Teknikföretagen växer så det sprakar

Orderingången bland teknikföretagen fortsätter att växa. (Foto: TT)
Orderingången bland teknikföretagen fortsätter att växa. (Foto: TT)
Finwire
Finwire
Uppdaterad: 13 mars 2018Publicerad: 13 mars 2018

Orderingången bland teknikföretagen fortsätter att växa. Det visar Teknikföretagens 25-årsjubilerande konjunkturbarometer för årets första kvartal.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ordertillväxten är särskilt positiv på export. Det gäller bilar, maskiner och för alltfler metallvaruföretag. Den sammantagna nivån på orderstockar indikerar en positiv utveckling av produktionen den närmaste tiden. Kapacitetsutnyttjandet är oförändrat högt och bristen på tekniker har stigit ytterligare. Efterfrågan på yrkesarbetare är hög, men här har andelen företag som rapporterar brist dämpats något, skriver Teknikföretagen.

“Årets första konjunkturbarometer visar att högkonjunkturen håller i sig. Bilindustrin visar fortsatta framgångar, metallvaruföretagen lyfter på export och en ökad orderingång till maskinindustrin förstärker intrycket av en robust konjunktur”, säger Anders Rune, Teknikföretagens chefsekonom, i en kommentar till företagens rapportering om utvecklingen under årets första kvartal.

“Det finns också områden inom industrin som inte går lika starkt framåt, exempelvis leverantörer till elektroindustrin och de som har bygg- och anläggningsindustrin som kunder”, tillägger han.

Undersökningen omfattar uppgifter från 527 företag/koncerner med en sammanlagd försäljning på 644 miljarder kronor från anläggningar i Sverige, varav 79 procent säljs på export.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Finwire
Finwire

Nyheter producerade i samarbete med Finwire

Finwire
Finwire

Nyheter producerade i samarbete med Finwire

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS