Svensk-brittiska läkemedelsjätten Astra Zeneca har träffat ett vaccinavtal med multimiljardären, uppger Svenska Dagbladet.

ANNONS

Enligt tidningen ingår 16 läkemedelsbolag i överenskommelsen, som handlar om ta fram läkemedel och ett coronavaccin till världens fattigaste länder.

Det är Bill Gates stiftelse som enligt artikeln slutit avtalet med läkemedelsjättarna, däribland Astra Zeneca.

”De förbinder sig att snabba på produktionen till aldrig tidigare skådade nivåer och försäkra att godkända vaccin når ut så brett som möjligt så tidigt som möjligt”, säger Gates, enligt SvD.

Astras vaccinprojekt i tredje fasen

Än finns inget godkänt vaccin mot det globala viruset, vilket bör betonas, men Bill Gates utesluter inte att ett vaccin kan komma tidigast under nästa år och tillsammans med läkemedelsbolagen har han kommit överens om att vaccinet även ska komma låginkomstländerna till del.

”Närmare hälften av världens befolkning bor i låginkomstländer. De har inte samma köpkraft som rikare länder, och riskerar att inte få tillräckligt många vaccindoser”, säger Bill Gates.

Svenska Dagbladet berättar att det just nu pågår 136 vaccinprojekt i världen och att elva av dessa befinner sig i den tredje fasen av kliniska prövningar.

ANNONS
ANNONS

”Astra Zeneca ihop med Oxford University är ett av bolagen i den tredje fasen”, skriver tidningen.

I dag, onsdag, väntas de 16 ledande läkemedelsbolagen, inklusive Astra Zeneca, gå ut med en kommuniké om vaccinavtalet med Bill Gates.