115 ärenden rör banker, rapporterar SVT Nyheter.

ANNONS

I 16 fall ledde det till att bankerna blev fällda, framgår det.

Det handlar alltså om konsumenttidningen Råd & Röns svarta lista, som publiceras två gånger varje år och där syftet är att varna allmänheten för företag som inte följer Allmänna reklamationsnämndens (ARN:s) rekommendationer.

Företagen betecknas som oseriösa; de struntar i att följa gällande konsumentlagar, avtal och regler i Sverige.

Dessutom vägrar företagen ersätta och på så vis kompensera missnöjda kunder.

SVT Nyheter konstaterar att bilverkstäder och bilhandlare som säljer begagnade bilar samt byggfirmor dominerar på den senaste svarta listan, som omfattar sex månader.

Av artikeln framgår även att 743 anmälningar riktats mot företag i resebranschen under den aktuella perioden.

”I 325 fall gav Arn konsumenten rätt och i 19 av dessa (6 procent) har företagen inte följt rekommendationen”, skriver SVT Nyheter och förklarar att det bland annat gäller förseningar, uteblivna flyg och skadat bagage, där företagen inte gett tillräckligt ersättning till de drabbade.

Att vissa flygbolag inte tycks vara nogräknade i omsorgen om sina kunder är inget nytt. Dagens PS skrev om det så sent som i september 2017 – då var det tolv ”rötägg” i branschen som utmärkte sig.

ANNONS
ANNONS

Och ännu var det när vi berättade om de svartlistade flygbolagen 2016.

British Airways, Lufthansa och Norwegian är några av flygbolagen som förekommer i senaste utgåvan av Råd & Röns svarta lista, där alltså även banker figurer i hög grad.

Det här med svartlistade företag är ett återkommande tema.