Stefan Löfven (S) är statsminister igen. I omröstningen i Sveriges riksdag röstade 173 ledamöter nej – och det hade behövts 175 röster mot för att han inte skulle kunna tillträda.

ANNONS

De 173 som röstade nej kom från Sverigedemokraterna, Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna som i debatten före omröstningen sa att de tänkte rösta emot. 116 röstade för, och 60 avstod.

Socialdemokraterna och Miljöpartiet meddelade att de skulle rösta för. Centerpartiets 31 och Vänsterpartiets 27 ledamöter hade för avsikt att lägga ner sina röster, meddelade partiledarna i debatten. Det gjorde också den partilöse Amineh Kakabaveh. Nina Lundström (L) trotsade partilinjen och röstade under omröstningen gult för Stefan Löfven. Hon förklarar sitt beslut på DN Debatt.

”L lovade inför valet 2018 att inte samarbeta eller regera med stöd av SD”, skriver hon och tillägger att hon inte kandiderar till nästa val.

Sverige har så kallad negativ parlamentarism vid statsministeromröstningar, som innebär att minst hälften måste rösta nej för att förslaget inte ska gå igenom.

”Eftersom mindre än hälften av kammarens deltagare röstade nej, har kammaren godkänt förslaget att utse Stefan Löfven till statsminister”, säger talman Andreas Norlén.

ANNONS
ANNONS

Debatten i Riksdagen före omröstningen handlade till stor del om att Stefan Löfven trots att han nu är statsminister igen kommer att få svårt att samla regeringsunderlaget och få igenom sin budget i höst. Den politiska krisen ser alltså ut att fortsätta – även om Stefan Löfven nu har 18 dagar på sig att bilda en ny regering efter att ha fått ett förordnande av talmannen.

Läs mer: Statsminister Stefan Löfven: ”Jag avgår”