Statsminister Stefan Löfven har lämnat sitt besked: Han avgår. Nu väntar talmansrundor i Sveriges riksdag. 

ANNONS

Efter att ha förlorat omröstningen angående misstroendeförklaring i Sveriges riksdag i förra veckan där 181 ledamöter saknade förtroende för statsminister Stefan Löfven (S) hade han till midnatt mellan måndag och tisdag på sig att bestämma sig – extra val eller avgå.

Socialdemokraternas partistyrelse och samtliga partidistrikt kallades till möte klockan 9 på måndagsmorgonen, enligt uppgifter till SvD och DN. Därefter kallade statsministern till presskonferens 10.15.

”Jag har begärt att bli entledigad”, säger statsministern på presskonferensen.

”Med ett år kvar till ordinarie val, med hänsyn till pandemin. Är ett extraval inte vad som är bäst för Sverige”, säger Stefan Löfven.

Bestämde sig i helgen

Han säger att han bestämt sig för att avgå under midsommarhelgen. Nu väntar talmansrundor i Sveriges riksdag för undersöka möjligheterna att bilda en ny regering. Stefan Löfven hoppas trots att han nu avgår på att kunna återkomma.

”Jag står till förfogande att leda en regering som riksdagen kan tolerera. Mitt parti och jag är redo att axla ansvaret för att tillsammans med andra konstruktiva krafter fortsätta att leda vårt land framåt”, säger Stefan Löfven.

Skyller krisen på Vänsterpartiet

Den uppkomna krisen anser han är oppositionens och särskilt vänsterpartiets fel, säger han på presskonferensen.

”Nu är vi här. Vi hade fyra partier som röstade mot regeringen, som röstade för en misstroendeförklaring utan att vara eniga i sakfrågan och utan att ha ett nytt regeringsalternativ. De är ansvariga för den här situationen och nu får talmannen pröva hur möjligheterna ser ut.”

”Det råder inga tvivel om att V:s agerande har lett fram till dagens svåra situation. De röstade bort regeringen utan att ha ett gemensamt regeringsalternativ”, säger Stefan Löfven.

ANNONS
ANNONS

”Nu får talmannen inleda arbetet med att föreslå en statsminister som tolereras av riksdagen. Regeringen fortsätter att styra riket tills vidare nu som övergångsregering.”

En övergångsregering kan inte utlysa extra val, vilket är den enda uttryckliga begränsningen på vad en övergångsregering kan göra.

Läs mer: Löfven röstades bort av riksdagen: ”Svårt politiskt läge”