Det allt mer tillgängliga Arktis har blivit en arena för militär maktkamp och spänningen mellan USA och Kina ökar. Nu förbereder sig USA för militär träning i den strategiskt viktiga delstaten Alaska.

Under de kommande två veckorna kommer den amerikanska armén träna i Alaskas tundra för att förbereda sig inför ett möjligt anfall av Kina, Ryssland eller andra potentiella fiender som skulle kunna hota den arktiska fronten. 

Samtidigt blir Peking en allt större maktspelare i och med att den globala uppvärmningen och de smältande isarna lett till att resurser och fraktvägar blir mer tillgängliga i norr. Tillgång till Arktis naturresurser spelar en stor roll för Kinas plan att stärka sin ekonomiska makt. 

Kina gör anspråk 

“Kina fortsätter att göra territoriella anspråk i Sydkinesiska havet som inte erkänns av det internationella samfundet. Vad vi ser nu är att Kina använder en serie av hot och olika taktiker för att försöka rättfärdiga anspråken”, säger David Krumm, befälhavare för Alaska Command. 

“USA kommer inte och skulle aldrig använda våra fiskeflottor för att hindra andra länder i deras ekonomiska zoner”, tillägger Krum. “Ändå ser vi Kina göra det. Den slags mentaliteten vill vi inte få upp hit till Arktis.”

Alaskas strategiska vikt  

Enligt Business Insider säger boende i området att Washington äntligen har vaknat och insett Alaskas strategiska vikt. Alaska, som är USA:s största stat men minst befolkningstäta, har enligt dem länge behandlats styvmoderligt av militären.

Laura Sturdevant, medlem i Alaska World Affairs Council, trycker också på regionens strategiska vikt. “Kina, Ryssland, USA… Alaska är mitt i allt.”

Hittills har President Bidens administration i huvudsak upprätthållit Donald Trumps arktiska politik som fokuserat på att hindra Kinas ambitioner. “Vill vi verkligen att Arktiska havet ska förvandlas till ett nytt Sydkinesiska havet, fullt av militarisering och konkurrerande territoriella anspråk?”, sa före detta utrikesminister Mike Pompeo 2019.  

“Spänningarna kommer bara att öka”

Samtidigt oroas Washington av ett stärkt samarbete mellan Peking och Moskva. Trots att stormakterna har ett komplicerat förflutet delar de intresset att motsätta sig demokratiska mänskliga rättigheter och marknadsekonomi. 

ANNONS
ANNONS

“Alaskas strategiska vikt är obestridlig”, säger Meg Harper, från det nordamerikanska flygförsvaret. “Upptrappningen av den ryska aktiviteten och de kinesiska ambitionerna visar på Arktis nya betydelse. Konkurrensen och spänningarna kommer bara att öka.”   

Läs hela artikeln på Business Insider. 

Läs mer: Halvledarkrisen på väg att utlösa tredje världskriget?