Senaste nytt

annons

Halvledarkrisen på väg att utlösa tredje världskriget?

Halvledarkrisen på väg att utlösa tredje världskriget?

Frågan är om inte den eskalerande konflikten mellan supermakterna USA och Kina utgör den största risken för den nu välmående finansmarknaden.

ANNONS

Den tuppfäktning som nu äger rum mellan länderna på olika områden kan övergå till något betydligt värre.

Halvledare

Taiwan, som med halvledarbolaget TSMC sitter på en av världens viktigaste tillgångar, är central för teknikbranschen. Och för militären. Såväl USA som Kina är beroende av Taiwan. Kina har meddelat att det är dags för Taiwan att införlivas med Kina. Skulle ord övergå till handling är risken för en väpnad konflikt tyvärr överhängande.

USA:s största halvledarbolag Intel har mer eller mindre blivit beordrade av USA:s försvarsdepartement Pentagon att göra USA oberoende av Taiwans halvledarindustri. Men det kommer att ta flera år. I bästa fall.

Goldman Sachs

Investmentbanken Goldman Sachs har tagit fasta på oron och ställt samman en barometer (the GS US-China Relations Barometer) för att följa utvecklingen i realtid. Den består av 15 parametrar och innehåller faktorer som handel, teknologi, geopolitik och kapitalmarknad i syfte att få ett mätvärde på graden av konflikten.

Nära kokpunkten

Som synes av grafen nedan började allt för tre år sedan med en kraftigt försämrad situation. Sedan har det gått upp och ned för att på senare tid parkera på en hög och farlig nivå. USA:s nytillträdde president har inte förbättrat relationerna. Den sämsta nivån på skalan (kokpunkten) är 100. Just nu befinner sig barometern på 92. Finansmarknaden håller andan.

ANNONS
ANNONS

Läs mer från Investerardygnet >>