Den personliga utvecklingsdelen av jobbsökande har blivit allt mer framträdande. Självkänsla och självkännedom har otroligt stor betydelse i dag. Det är en bra grund om du byggt upp din självkänsla och har arbetat med dig själv så att du ökat din självkännedom för det märks i jobbsökarsammanhang.

ANNONS

Då vet du också vilka jobb inte du vill ha eller passar för och därmed har du närmare till det du verkligen vill. Och har du låg självkänsla så avskyr du ofta allt som har att göra med att presentera dig själv i mingel.. Om du inte gillar dig själv så gillar du inte det momentet. Då märks det också tydligt när du skriver CV, personligt brev eller är på en jobbintervju.

Ta hjälp

Ta gärna hjälp av en coach, mentor, kurator, kollega som hjälper dig att se dina styrkor, att tycka bättre om dig själv, att klara av att ta ett nej till ett jobb, att orka hålla ångan uppe kanske under långa perioder utan att du får napp.

Nätverka mycket

Någon form av nätverk är otroligt bra, ett stödnätverk, stöttande omgivningar där du kan be om hjälp i den situation du befinner dig, eller får chans att lära dig av andra och få nya kontakter som i slutändan kan leda till ett jobb du trivs med. Där du också kan hjälpa andra, dela med dig av dina kunskaper, erfarenhet och din personlighet, hjälpa andra med dina kontakter. Ett nätverk när det fungerar önskvärt är ett skapande sammanhang där det blir meningsfullt att dela med sig och alla får ut något av det.

ANNONS
ANNONS

Förändringar inombords märks

Självkänsla och självkännedom är – som jag sagt – grunden i all personlig utveckling och således också en viktig ingrediens om man ska söka jobb effektivt och med större framgång. Har du lagt den grunden ordentligt så kommer du att göra bättre intryck. Det är ingenting du kan fejka genom att putsa lite här och där på dina formuleringar. Förändringen sker inom dig och sprider sig utåt så att omgivningen kan se den.