Dagens PS

De har uppfunnit det nya guldet

Forskare har skapat världens tunnaste guld
Guld men väldigt tjockt…Nu har svenska forskare skapat världens tunnaste guld och gett det namnet guldén. (Foto: Lars Pehrson/TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 24 apr. 2024Publicerad: 19 apr. 2024

Guld? Ja, dessutom världens tunnaste. Svenska forskare skapat ett nytt, extremt tunt ark av guld med en hundraårig metod.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är fortfarande sant att allt inte är guld som glimmar. Det finns fortfarande ett ordspråk som talar om det som lovar runt men håller tunt.

Och ja, en första reflektion kan vara att ”okej, då kanske jag har råd med det”.

Det handlar om guld. Nytt och supertunt.

Forskare har länge försökt skapa extremt tunna ark av guld, men misslyckats av det enkla skälet att metallen gärna vill klumpa ihop sig.

Läs även: Veckans citat: Världens mest åtråvärda valuta. Dagens PS

Första gången

Nu har svenska forskare för första gången lyckats skapa ark av guld som bara är ett atomlager tjockt – och man har gjort med det med hjälp av ett hundra år gammalt recept.

Hur tunt det är?

ANNONS

Tja, jämfört med vanligt bladguld är materialet 400 gånger tunnare.

Det nya materialet har fått namnet guldén och kan i framtiden bli användbart inom väteproduktion och inom framställning av kemikalier.

Egenskaperna hos guldén gör att det kan användas för koldioxidomvandling, produktion av vätgas och framställning av värdefulla kemikalier. Andra områden är vattenrening och kommunikation.

Läs även: Kattguld – kanske lika värdefullt som äkta guld. Dagens PS

ANNONS

Senaste nytt

Blir en halvledare

”Om man gör ett material extremt tunt händer något extraordinärt – som med grafen. Samma sak händer med guld. I vanliga fall är guld som bekant en metall, men blir den ett atomlager tjock kan guldet bli en halvledare i stället”, säger Shun Kashiwaya, forskare inom materialdesign vid Linköpings universitet.

För att skapa guldén utgick Linköpingsforskarna från ett tredimensionellt grundmaterial där guldet ligger inbäddat mellan lager av titan och kol.

”Vi började med elektriskt ledande keramik som kallas titankiselkarbid, där kisel ligger i tunna lager. Då var tanken att belägga keramiken med guld för att skapa en kontakt. Men när vi utsatte materialet för hög temperatur blev kisellagret ersatt av guld inuti grundmaterialet”, förklarar Lars Hultman, professor i tunnfilmsfysik vid Linköpings universitet.

ANNONS

Hundraårig metod

Det forskarna hade upptäckt kallas titanguldkarbid. För att kunna “vaska fram” guldet använde forskarna en metod inom japansk smideskonst som använts i över hundra år.

Metoden kallas Murakamis reagent som etsar bort kolrester och ändrar färgen på stål vid till exempel knivtillverkning.

”Jag prövade olika koncentrationer av Murakamireagensen och olika tidsspann för etsningen. En dag, en vecka, en månad, flera månader. Det vi märkte var att ju lägre koncentrationen var och ju längre tid etsningen pågick desto bättre. Men det räckte ändå inte”, berättar Shun Kashawaya.

Måste göras i mörker

Etsningen måste dessutom utföras i mörker då cyanid utvecklas i reaktionen när den träffas av ljus, och det löser upp guldet.

Sista steget var att få guldarken stabila.

För att de frilagda tvådimensionella arken inte skulle krulla ihop sig tillsattes ett ytaktivt ämne, i detta fall en så kallad tensid.

ANNONS

”Arken med guldén finns i en lösning, lite som cornflakes i mjölk. Med hjälp av en typ av ”håv” kan vi samla upp guldet och undersöka i elektronmikroskop för att bekräfta att vi lyckats. Vilket vi har”, avslutar Shun Kashawaya.

Läs mer:

Nya rekord för guld och silver rusar – men nytt rally kan vänta. Dagens PS

Rekordstor guldsmuggelhärva i Hongkong. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
Sista möjligheten att teckna 22 maj
kinda brave logo svart

Den globala spelmarknaden har tagit fart och 400 miljoner nya spelare beräknas tillkomma till 2026. Särskilt det så kallade indie-segmentet växer kraftigt där börsaktuella svenska Kinda Brave är väl positionerade. Teckningsperioden för att vara med i bolagets börsresa från start pågår fram till den 22 maj.

Läs mer & teckna här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS