Beskedet om att ambassadören kallats hem kommer efter att regeringen meddelat att det militära samarbetsavtalet med Saudiarabien inte ska förlängas. 

Häromdagen stoppade Saudiarabien utrikesminister Margot Wallström (S) från att tala på Arabförbundets möte i Kairo.

”Det har i det här diplomatiska spelet meddelats som en motreaktion från Saudiarabiens sida. Det är en eskalering av situationen”, säger en källa med insyn till Aftonbladet.

”Vi har framfört våra förhoppningar om att han snart ska komma tillbaka”, säger Erik Boman vid UD till tidningen.

Saudiarabien lägger nu locket på. Huruida Ibrahim bin Saad bin Ibrahim Al-Brahim fortfarande befinner sig i Sverige är oklart, skriver tidningen.

ANNONS
ANNONS

Uppgifterna bekräftas av UD för Dagens Nyheter.

”Vi fick beskedet i går. De skäl som angavs var Sveriges kritik och uttalanden om mänskliga rättigheter, detsamma som man anförde på mötet i Kairo”, säger Anna Ekberg på UD:s pressjour till tidningen.

Enligt nyhetsbyrån AFP anklagar Saudiarabien Margot Wallström och Sverige nu för ”flagrant inblandning” i landets angelägenheter. Wallströms kritik har enligt saudiska utrikesdepartementet skadat landet och hennes inblandning i Saudiarabiens interna angelägenheter accepteras inte av internationella konventioner.

”Vi kan inte veta exakt hur Saudiarabien och kungen, i det här fallet, reagerar på detta. Det får visa sig över tiden. Det är ett av de argument som granskats i våra överläggningar i regeringen och det vägs alltid mot behovet av att stå upp och försvara människovärdet och våra ideal”, säger Wallström till TT.