På flera håll i Gävle har vägarna börjat ge vika, efter att det under natten regnat dubbelt så mycket som det annars gör under en hel månad. Detta skriver SvD.

ANNONS

Enligt SMHI slår regnmängden rekord och är den största mängd som någonsin mätts i Gästrikland. Vattenmassorna orsakar under onsdagen stora problem på gatorna.

Flera vägar har nu börjat rasa och polisen uppmanar därmed invånare i Gävleborgs län att stanna hemma och undvika att ge sig ut i trafiken.

Bilister nära att åka med i raset

I Tosätter, i Hudiksvalls kommun, har en väg helt gett vika och bilar har behövt bromsa hårt för att inte dras med i raset. Polisen och räddningstjänsten är närvarande men tillståndet fortsätter att förvärras.

På Bönavägen i Engesberg rapporteras det om att asfalten börjat spolas bort av vattenmassorna och på Kungsbäcksvägen har hela jordmassor börjat upplösas. Flera brunnar är öppna, då brunnslocken spolats bort.

Regnet har också översvämmat tågrälsar och perronger vilket påverkar tågtrafiken. Mellan Borlänge och Falun är det helt stopp.

Skolor hålls stängda 

Skolorna hålls stängda i Gävle kommun, men fritids kommer att hållas öppet för de barn som har behov i den mån det går att lösa bemanningen.

“Vi uppmanar de flesta att om möjligt stanna hemma. Det har delvis att göra med att medarbetare har svårt att ta sig till jobbet. Det har kommit enorma mängder vatten vid varenda viadukt i tätorten, så fordon kan inte ta sig fram”, säger Tomas Hartikainen, sektorchef för utbildningsenheten i kommunen.

”Bägaren har runnit över”

Nu ser det ut som att fler skurar är på gång i Gästrikland vilket lär förvärra läget ytterligare.

ANNONS
ANNONS

“Det handlar om ytterligare 10 eller 15 mm regn som kommer komma. Det är egentligen inte så stora mängder men bägaren har runnit över för länge sedan och då är 10 mm för mycket”, säger Therese Fougman från SMHI.  

Läs hela artikeln på SvD.

Läs mer: SMHI varnar för fortsatt extrema väderförhållanden – Dagens PS