Tusentals villaägare som har installerat solceller uppges ha hamnat i kläm mellan två stödsystem. ”Hittills har reger­ingen inte varit villig att skjuta till pengar de som kommit i kläm”, säger Lena Södersten, förbundsjurist på Villaägarna.

ANNONS

Villlaägarna uppskat­tar att det handlar om runt 9 000 fastig­hetsägare som installerat och ansökt stöd i fjol, men som inte kommer att få pengar.

Pengarna tog slut

Stödpengarna, som mest kan uppgå till 50 000 kronor, tog slut i mars förra året och regeringen har sedan dess inte fyllt på kassan, vilket gör att många privatpersoner som installerat och ansökt stöd under perioden april till 7 juli under fjolåret kommer att nekas stöd.

”Många hör av sig till oss nu. De nekas solcellsstöd och känner sig svikna och förban­nade som hamnar i kläm mel­lan två system”, säger Lena Södersten, förbundsjurist på Villaägarna, till Di. 

Enligt henne upplever människor ”att de gör en sam­hällsnyttig åtgärd men bestraf­fas när stödet rycks undan” och Lena Södersten säger att det aldrig från regeringens sida har kommit ut information om att stödpengarna skulle ta slut.

Dyr affär

Det hela kan nu bli en dyr affär för många villaägare som missar stöd på tiotusentals kronor. Trots att frågan varit uppe i riksdagen syns inget tecken på stöd i sikte.

ANNONS
ANNONS

”Hittills har reger­ingen inte varit villig att skjuta till pengar till de som kommit i kläm.”

Läs mer: Strålande tider för solbolaget – nyanställer 200 i år