Storbanken får bottenbetyg på klimat- och jämställdhetsområdet i rapport.

ANNONS

Fair Finance Guide placerar Nordea på jumboplats bland bankerna i Sverige i sin senaste hållbarhetsrankning.

Sasja Beslik, som är Nordeas hållbarhetschef, slår tillbaka mot granskningen och säger till SvD att undersökningen inte håller måttet.

”Deras metod och tillvägagångssätt är inte bra, helt enkelt”, hävdar Sasja Beslik och framhåller att Nordea får bättre betyg i andra undersökningar, bland annat pekar han på att Nordea rankats som ett av världens 100 mest hållbara bolag av det brittiska magasinet Corporate Knights, och dessutom nått den högsta nivån i FN:s PRI Assesment 2018.

Svenska Dagbladet påpekar dock att dessa undersökningar inte avslöjar något om hur Nordea står sig gentemot de andra svenska bankerna.

Sasja Beslik kan hålla med om att banksektorn som helhet behöver åstadkomma mer på jämställdhetsområdet. Nordea och även SEB har enbart en femtedel kvinnor i ledningsgruppen.

”Vi, lika mycket som hela sektorn, måste bli bättre på jämställdhet”, medger Sasja Beslik, som i övrigt inte har mycket till övers för Fair Finance Guides rankning.

ANNONS
ANNONS

”De är snarare ett pr-jippo som finansieras av SIDA, som i sin tur förespråkar samarbete med näringslivet, vilket gör det hela ännu märkligare”.

Nordeas hållbarhetschef instämmer emellertid i att bankerna bör vara en del av omställningen mot en hållbar framtid.