OS i Tokyo närmar sig med stormsteg. Samtidigt ökar smittotalen i Japan och näringslivsföreträdare varnar nu för riskerna att hålla spelen.

ANNONS

OS i Tokyo har redan skjutits upp en gång och nu riskerar det att hända igen.

Elva tusen idrottare från fler än två hundra länder har bjudits in till spelen som går av stapeln den 23 juli.

Vill ställa in

Samtidigt fortsätter smittotalen att stiga och den låga vaccinations­takten hjälper knappast situationen. En majoritet av medborgarna nobbar tävlingarna och nu ökar pressen på regeringen att åter skjuta upp OS.

Även näringslivet vill se tävlingarna inställda.

”Risken är för stor. Fördelarna är inte särskilt stora och vi ser många länder som fortfarande kämpar, inklusive Indien och Brasilien. Det är inte tid att fira ännu”, säger Hiroshi Mikitani, vd och grundare för e-­handelsjätten Rakuten, till CNN, skriver Di. 

ANNONS
ANNONS

I Japan har bara drygt tre procent av befolkningen fått minst en dos corona­vaccin.

”Bland utvecklade länder är Japan det största problemet”, säger Takehiko Kakiuchi, vd för fordonsjätten Mitshubishi, enligt Japan Times.

Ekonomin har återhämtat sig

Samtidigt som kritiken växer mot regeringens oförmåga att hantera pandemin så visade Japans ekonomi tecken på återhämtning under våren, framför allt inom industrin och tjänstesektorn.

Inköpschefsindexen från Markit visar risker för återhämtningen av ekonomin om landet inte vinner över den nuvarande spridningen.

Läs mer: Oroväckande – Europa allt mer likt Japan

 

ANNONS
ANNONS