Dagens PS

Lindab lägger ner i Slovenien – 226 mister jobb

lindab
2019 omsatte Slovenienbaserade IMP Klima Group 269 miljoner kronor. Lagret på bilden är från en annan av Lindabs verksamheter. (Foto: Lindab)
Finwire
Finwire
Uppdaterad: 30 juni 2020Publicerad: 30 juni 2020

Verkstadsbolaget Lindab lägger ned sin avdelning IMP Klima Group, med verksamhet i fyra länder på Balkanhalvön. 226 anställda förlorar jobbet som en konsekvens av nedläggningarna. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Lindab har efter en strategisk genomgång beslutat att stänga IMP Klima Group, bestående av Lindab klima sistemi i Slovenien och dess dotterbolag i Serbien, Montenegro och Bosnien-Hercegovina. Produktionen av luftbehandlingsaggregat i Slovenien kommer att upphöra i slutet av 2020. Det framgår av ett pressmeddelande.

Lindab förvärvade IMP Klima 2015 för att etablera närvaro på marknaden för luftbehandlingsaggregat. Det är en mycket konkurrensutsatt marknad med kundanpassade lösningar. IMP Klima har haft en svag försäljningsutveckling och har varit olönsamma i flera år. Coronapandemin har förvärrat situationen ytterligare.

“Att stänga IMP Klima är ett tufft beslut att fatta, eftersom det påverkar många medarbetare som har gjort sitt bästa för att förbättra företagets resultat”, säger Ola Ringdahl, vd och koncernchef för Lindab.

Verksamheten omsatte 269 miljoner

“Det finns många tillverkare av luftbehandlingsaggregat i Europa och konkurrensen är intensiv. Om du inte är en av toppspelarna är det svårt att nå tillfredsställande lönsamhet. Inom Lindab måste alla enheter bidra till vårt mål om 10 procent rörelsemarginal. Vi ser inte en rimlig väg till lönsamhet och tillväxt för IMP Klima. Vi har därför beslutat att lägga ner verksamheten”, fortsätter Ola Ringdahl.

IMP Klima Group omsatte i fjol 269 miljoner kronor och redovisades som en del av affärsområdet Ventilation Systems. 226 anställda påverkas, varav 212 anställda i Slovenien och ytterligare 14 anställda i Serbien, Montenegro och Bosnien-Hercegovina.

Engångskostnaderna, inklusive uppsägningskostnader och nedskrivningar, beräknas till 60 till 70 miljoner kronor, varav merparten påverkar rörelseresultatet negativt under andra kvartalet 2020. Därutöver kan nedskrivningsbehov uppstå i fastigheter.

Läs mer: Börspodden om luftbolagen med vind i ryggen

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Finwire
Finwire

Nyheter producerade i samarbete med Finwire

Finwire
Finwire

Nyheter producerade i samarbete med Finwire

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS