I det nya avsnittet av podcasten Börspodden diskuteras Sveriges hetaste luftbolag. Programledarna konstaterar att vi har lyckats frambringa flera framgångsrika aktörer inom branschen. ”Jag vet inte om det beror på att vi har jättehårda regleringar, eller om det bara är så kallt ute”, säger John Skogman.

Programledaren John Skogman hyllar luftbolag som investeringskategori.

”Tittar man på parallellen till vattenbolag och vattenreningsbolag så är det ju en av de mest stabila investeringarna på börsen. Nästa fas kanske är att man ska investera i luft”, säger han.

Gällande aktörer så lyfter han ett bolag som synts i nyheterna i dagarna.

”Vi har ju Systemair som ju fick lite uppmärksamhet i veckan när den näst största ägaren gjorde en placering av aktier. Där kan man ju komma in hyfsat billigt fortfarande”, säger han.

ANNONS
ANNONS

Han nämner även Lindab, Nederman, Beijer Ref och Absolent som lovande alternativ. Det sistnämnda har en profilerad storägare i Carl-Henrik Svanberg och är ett av börsens absolut dyraste bolag, påpekar han.

ESG-trenden kan gynna luftbolagen

”Sverige har fått till väldigt många bra luftreningsbolag. Jag vet inte om det beror på att vi har jättehårda regleringar, eller om det bara är så kallt ute så att vi har fått problem med ventilationen och därför har jobbat fram de här bolagen”, konstaterar John Skogman.

Programledarkollegan Johan Isaksson menar att hypen kring de miljötänkande ESG-bolagen kan gynna luftbolag som kategori.

”Det känns som att de har en strukturell medvind och så har de den här ESG-trenden i ryggen också. Det skadar kanske inte att ha den medvinden med sig”, säger han.

Läs mer: Grundaren berättar: Storyn om framgångsrika luftrenaren [Dagens PS]