Författaren och skribenten Marcus Birro sammanfattar och kommenterar för Dagens PS räkning morgonens ledarsidor – både i Sverige och internationellt. I dag: DN vacklar, kultur i Di och Syrienvåndor.

ANNONS

Dubbelmoral om spriten

Sveriges förhållande till alkohol är smittad med dubbelmoral. Av någon anledning har det blivit just alkoholen som godkänts som den legala drogen, trots att den bevisligen förstör hundratusentals människors liv varje år. Som exempel kan nämnas att det enligt Statens Folkhälsoinstitut lever runt 400.000 barn i hem där en eller båda föräldrarna missbrukar.

Nu blommar åter igen debatten om gårdsförsäljning av alkohol. DN balanserar mellan att både vilja ha det och tro att det kan vara farligt.

”Systembolaget är en bra ide´, en samhällsinstitution som år efter år visar sig åtnjuta absolut störst förtroende hos svenska folket.”

Men tidningen är samtidigt alltså positiv till gårdsförsäljning av alkohol. 

”Systembolaget behöver inte oroa sig för konkurrens. Det rör sig som om små producenter som säljer i små upplagor, ofta dyrt.”

Alla vet att drogen alkohol är livsfarlig. Men nu är det den drogen staten bestämt ska vara laglig och därför vacklar alla stora aktörer mellan liberalism och förbud.

DN rättar sig i det ledet.

Ny bok om populism

Litteraturen har en fruktansvärt undangömd plats i svenskt näringsliv och på svenska ledarsidor. Det är som om vi i vårt hysteriska tillstånd av andlig torka helt enkelt förpassat litteraturen ut i periferin.

ANNONS
ANNONS

Men ibland händer det…

Dagens Industri skriver om en ny bok på ledarsidan.

Det handlar om Åsa Linderborgs (Kulturchef på Aftonbladet) och debattören och proffstyckaren Göran Greiders bok ”Populistiska Manifest”. ” Ett genomgående antagande är att högerpopulism i väst är rasistisk till sin grundkaraktär. Men det stämmer ju inte.” Författarna menar också att arbetarklassen drevs i famnen på högern efter alliansårens nedmontering av välfärdsstaten. Det stämmer ju inte. Det stämmer inte heller att alliansregeringen mötte krisen 2008 med nedskärningar.”

Intressant med litterära referenser och en pigg debatt på måndagsmorgonen.

Intressant om drev

Peter Hjörne på GP skriver om de mediala drevens mekanismer. 

”Drev försvaras ibland med den granskande funktionen. Men de ensidiga dreven är inte av godo – de när syftet helt uppenbart inte är att ge en så bred, nyanserad och sann bild som möjligt. De drev där avsikten är inte att jaga sanningen, utan att jaga den endimensionella ”ärkeskurken” – att fälla, att misstänkliggöra och ”att utsätta någon för andras missaktning”.

Den typen av så kallad granskning skadar journalistikens anseende, vilket är illa. Men dess bättre verkar läsarna genomskåda denna ”underhållning”, illa maskerad som journalistik. I botten på Medieakademins Förtroendebarometer ligger således TV3 och Expressen, med Aftonbladet helt nära.”

Svenska dubbla måttstockar i utrikespolitiken

När man orkar lyfta blicken från ankdammens glittrande vatten inser man att världen är större än både knytblusar och akademier.

ANNONS
ANNONS

Attacken i Syrien lär få både politiska och militära konsekvenser.

SMP pekar på vad de anser är svensk dubbelmoral när det gäller allt detta.

Så här skriver tidningen:

”Mönstret med dubbla budskap från regeringen i utrikes- och säkerhetspolitisk när det gäller synen på bland annat Ryssland och Nato känns igen och blir alltmer problematisk.”

Martin Tunström på SMP skriver också: ” Det är svårt att inte dra slutsatsen att Margot Wallström (S) själv uttalar en personlig kritisk linka i fredagens uttalande medan de senare betydligt mer nyanserad orden tycks vara ett resultat av en gemensam beredning inom regeringen.”

Dagens Snackis:

Knytblus. En svallvåg från helgen. Människor bär ett klädesplagg till stöd för någon som blivit uthängd för något man inte vet så mycket om. Men man vill ju stå på ”rätt” sida och man vill ju inte missa tyckartåget när det lämnar perrongen. Säga vad man vill om det där men plagget i sig är riktigt snyggt.