Handlare får nu kritik för att göra för lite för att begränsa covid-19-smittan.

ANNONS

Fackförbundet Handels slår larm om butiksträngseln efter en undersökning bland sina skyddsombud, rapporterar Sveriges Radio.

Enligt Handels har samtidigt samtalen om trängsel fördubblats de första fyra dagarna av Black Week, som avslutas i morgon med Black Friday.

”Där är det ju många som vittnar om att det har ökat igen i butikerna. Jag tror att det är just det att vi är inne i en period just nu som normalt sett är högsäsong för butikerna. Och det kommer visa sig att det är den stora utmaningen som vi har nu framför oss”, säger fackförbundet Handels ordförande Linda Palmetzhofer.

I den enkät som Handels skickade ut till nästan 3 000 skyddsombud i början av oktober – som drygt 900 skyddsombud besvarat – framkommer flera brister i arbetsmiljön under pandemin. Var tredje butik har inte gjort en riskbedömning av de anställda eller för den delen kunder att smittas av covid-19.

De ansvariga handlarna vidtar heller inga åtgärder när brister uppenbarats, man erbjuder exempelvis inte munskydd och handskar, och det saknas trängselvärdar, enligt fackförbundets skyddsombud.

”Här ser vi nästan rakt över att det är illa, riktigt illa. Det är mycket som brister”, säger Mikael Willman, regionalt skyddsombud i Malmö till SR.

ANNONS
ANNONS

Det ska sägas att det inte bara är butiker som brister i att följa virusrestriktionerna från Folkhälsomyndigheten. En enkät som Lärarnas riksförbund gjort avslöjar att det ser bedrövligt ut på sina håll även på skolorna.

”Det här är katastrof. Vi kräver att alla skolor gör en riskbedömning ihop med våra skyddsombud”, säger Åsa Fahlén, ordförande i Lärarnas riksförbund, till TV4 Nyheterna. Även här är det skyddsombuden som slår larm.