BUSINESSBRIEFEN – för dig som missat nyhetsdagen samlar Dagens PS alla de viktigaste nyheterna och de mest lästa artiklarna på ett ställe.

ANNONS

Svenska OS-bossen kopplas till skatteparadis
Richard Brisius, vd för Sveriges satsning att få vinter-OS 2026, ska ha slussat ”hundratals miljoner” till skatteparadis när han drev kappseglingar för Ericsson, SCA och Assa Aboly, uppger Svenska Dagbladet.

Schweiz bötfäller banker för valutariggning
Schweiziska tillsynsmyndigheter har bötfällt fem banker för valutariggning genom olika karteller. Bankerna i fråga är Royal Bank of Scotland, Barclays, Citi, JP Morgan och Mitsubishi UFG. Totalt måste de betala 90 miljoner schweizerfranc, motsvarande 856 miljoner kronor, i straff.

Svenskar slår larm: Så hög boränta klarar vi inte
Om räntan höjs markant kan det innebära problem för en stor mängd svenskar, och redan nu är många oroliga för sin ekonomi. Demoskop har genomfört en undersökning på uppdrag av SEB, där man frågat svenska hushåll om deras tankar kring ekonomin, boendekostnader och ränteläget. Det alarmerande resultatet visar att det är många som kan få det tufft med ekonomin om räntan, och därmed boendekostnaden, höjs med 50 procent inom tre år.

Professor sågar techbolag: ”Borde vara sunt förnuft”
Stjärnekonomen Daron Acemoglu riktar stark kritik mot bolag som han menar vänt människor ryggen, och är orolig för framtiden:

”Vi fokuserar för mycket på automatisering i stället för att använda de nya tekniska plattformarna till att skapa nya jobb, nya industrier, nya sätt att organisera saker och nya sätt att använda mänskliga förmågor”, säger han till Svd.

Efter artikeln publicerades på fredagsförmiddagen hör Tesla Sverige av sig via mejl till Dagens PS där man avfärdar uppgifterna om att elbiltillverkaren inte skulle ha backat i frågan om automatisering, som Daron Acemoglu påstår i SvD-artikeln.

Billiga fonder mest populära
De billiga indexfonderna uppges i dag stå för 17 procent av det kapital som svenska sparare har i aktiefonder. Enligt Fondbolagens förening är det mer än en fördubbling de senaste åtta åren.

Svenska Oatley uppmärksammas i USA
Med ett fokus på kaféer och dess klientel, samt en marknadsföring som är lika varm och välkomnande som kaxig, har Oatley lyckats med konsttycket att etablera havremjölk i USA som ett naturligt alternativ till komjölk – inte bara för de mest kräsna, utan numera även för alla, skriver Zara Stone.

ANNONS
ANNONS

Dags igen för analys av jordgubbar [Aftonbladet]
Är svenska jordgubbar verkligen svenska? Konsumenten har alltid rätt att veta exakt varifrån bären kommer. Med det för ögonen vankas nu Jordbruksverkets årliga jordgubbskontroller, skriver Aftonbladet.

Kraftig explosion i Linköping [SVT]
En kraftig explosion har inträffat vid ett flerfamiljshus i korsningen Hamngatan/Ådalagatan i centrala Linköping. Ett 20-tal personer ska ha skadats lindrigt och två personer vårdas på sjukhus. Exakt vad som ligger bakom detonationen är oklart, men polisen misstänker brott, skriver SVT.

Nyamko Sabuni: ”Mångkultur är inte något att eftersträva” [Expressen]
”Det riskerar att leda oss tillbaka till det som hände 2015”, säger Liberalernas partiledarkandidat Nyamko Sabuni i en intervju med Expressen. Samtidigt går hon till hårt angrepp mot rivalen Erik Ullenhag och anklagar honom för att blunda för problemen i utsatta områden.