Techvärlden rusar framåt i en rasande takt, och de allra senaste teknikerna välkomnas med öppna armar av Silicon Valleys giganter. Men har det gått för långt?

Ekonomen Daron Acemoglu tycker det. Svenska Dagbladet har pratat med Acemoglu, som under sitt besök i Sverige höll en föreläsning på Stockholms Universitet om AI. Han riktar stark kritik mot bolag som han menar vänt människor ryggen, och är orolig för framtiden:

”Vi fokuserar för mycket på automatisering i stället för att använda de nya tekniska plattformarna till att skapa nya jobb, nya industrier, nya sätt att organisera saker och nya sätt att använda mänskliga förmågor”, säger han till Svd.

Daron Acemoglu är numera professor vid MIT, och är en av de mest citerade ekonomerna i världen, enligt artikeln, och han har även varit med och skrivit den omtalade boken ”Why Nations Fail, The Origins of Power, Prosperity, and Poverty” från 2012.

Han kallar automatisering för ”so-so technologies”, alltså medioker teknik, som han menar inte ger varken tillräckligt med produktivitetsökning eller höjda löner.

Han tror att bolag som till exempel Tesla gått för långt i sin automatiseringsprocess, och att det påverkar dess produktionskapacitet negativt:

”De vände helt ryggen till områden som kan bygga bilar och byggde en fabrik i Silicon Valley. De automatiserade allting och därför ökade kostnaderna och de kunde inte hålla sin leveransplan. Ideologin gick för långt”.

ANNONS
ANNONS

Acemoglu anser att AI borde användas inom områden som utbildning och sjukvård. Länder måste avskaffa incitament som gynnar automation och införa symmetriska skatter på kapital och arbete:

”Framtiden beror på om vi gör en kursomläggning så att vi börjar bygga på de rätt imponerande och lovande plattformar vi har eller om vi insisterar på att gå fel väg och bara fokusera på automatisering och inte tillräckligt på produktivitetsförbättringar och jobbtillväxt”, avslutar han.

Efter artikeln publicerades på fredagsförmiddagen hör Tesla Sverige av sig via mejl till Dagens PS där man avfärdar uppgifterna om att elbiltillverkaren inte skulle ha backat i frågan om automatisering, som Daron Acemoglu påstår i SvD-artikeln.

Tesla Sverige påpekar att just detta var något som Elon Musk själv lyfte under fjolårets Annual Meeting for Stockholders. Den mångsysslande vd:n konstaterade att automatiseringen både har fungerat väl i vissa fall, och sämre i andra men menade samtidigt att just tillverkningsprocessen är en av Teslas största konkurrensfördelar.

Han medgav dock att man behövt tänka om på vissa fronter.

”Ett av våra största misstag var att försöka automatisera saker som är superlätte för människor att utföra, men supersvåra för robotar.”