Hot om attentat mot huvudstaden, enligt uppgifter till Aftonbladet.

ANNONS

Enligt tidningen har Säpo under de senaste 24 timmarna fått in ett terrorhot riktat mot centrala delar i Stockholm. Något som bekräftas av säkerhetspolisen.

”Det har spridits ett meddelande med hot om ett attentat som vi arbetar med att samla in underrättelser om, säger Sofia Hellqvist på Säpos pressjour, till AB, utan att vilja gå in på några detaljer.

Hon understryker att man får in över 6 000 underrättelser varje månad samt att attentatsavsikter mot Sverige kommer ungefär en gång varannan dag.

Enligt uppgifter på Aftonbladet.se har Säpo gått i stabsläge, men detta förnekar kommunikationschefen Nina Odermalm Schei för nyhetsbyrån TT. Säpo arbetar just nu både med både Stockholmspolisen och Nationella operativa avdelningen.

Terrorexperter kommenterar på torsdagseftermiddagen uppgifterna och understryker att hot om attentat är vanligt förekommande. Terrorexperten Hans Brun säger till Aftonbladet att det är ”viktigt att att man sätter proportion på det hela”.

Han får medhåll från Magnus Ranstorp, forskare vid Försvarshögskolan:

ANNONS
ANNONS

”Hade det varit ett riktigt allvarligt hot har Säpo möjlighet att höja terrorhotnivån, nu är den nere på en trea igen”, säger han till TT.

Texten uppdateras.