”Covid-19 har tvingat SAS att ta ställning till en helt ny verklighet”, säger flygbolagets vd Rickard Gustafson. Efterfrågan har sjunkit dramatiskt till följd av virusutbrottet och enligt SAS kommer det att ta flera år att komma tillbaka på samma nivåer som före pandemin. SAS-aktien faller med 5 procent direkt i öppningen av Stockholmsbörsen.

ANNONS

”Det oerhört tråkigt och ledsamt att vi tvingas anpassa vår personalstyrka till en lägre efterfrågan”, säger vd Rickard Gustafson i ett pressmeddelande på tisdagsmorgonen.

SAS varslar nu upp till 5 000 anställda på grund av coronakrisen. SAS vill agera ”proaktivt”, heter det och ha flexibiliteten att snabbt skala upp verksamheten om efterfrågan återkommer”.

Utesluter inte fler åtgärder

Men det kan också komma fler nedskärningar, framgår det ”om återhämtningen tar längre tid än förväntat”.

I genomsnitt har SAS medarbetare uppsägningstider på sex månader. Varslen som nu läggs fördelas på cirka 1 900 heltidsanställda i Sverige, 1 300 i Norge och 1 700 i Danmark.

Processerna ska i enligt med arbetsmarknadslagar och förhandlingar med berörda fackliga organisationer. Förhoppningen är att hitta lösningar för att sänka det faktiska antalet uppsägningar, enligt flygbolaget.

ANNONS
ANNONS

”Tillsammans med företrädare från fackföreningarna ska vi nu arbeta intensivt för att hitta lösningar för att så få personer som möjligt ska drabbas”, förklarar Rickard Gustafson.