Någon ljuger i HQ-härvan – om detta råder det nu inga tvivel.

ANNONS

Frågan är bara vem: han som tappat ansiktet totalt inför en samlad finansvärld och hävdar att han inte fattat vad som pågick, eller han som blivit ”tradingchefen” med hela svenska folket och hävdar att allt skett med styrelsens goda minne?

HQ:s avgående ordförande Mats Qviberg, alltså han som tappat ansiktet totalt, lyckades till och med pressa fram en liten tår i går under stämman på Skandiabiografen – en bio vars namn klingat si så där i svenska folkets öron och vars väggar intressant nog just nu tapetseras av finansbrottslingen Gordon Gekko från den nyligen premiärvisade filmen ”Wall Street 2”.

Qviberg är uppenbarligen ”hemskt ledsen” och beklagade sig gång på gång inför aktieägarna, som trots allt som hänt i skandalbolaget verkade vara på oväntat gott humör. 

En som definitivt inte är det är HQ:s tionde största ägare, finansmannen Sten Mörtstedt, som vid stämman på Drottninggatan i Stockholm företräddes av advokaterna Christer Sandberg och Peter Zonabend.

Sandberg gick till attack direkt när frågestunden inleddes.

”Till skillnad från många av aktieägarna här i dag är min ägare heligt förbannad över att ha förlorat så in i helvete mycket pengar”, sade ombudet.

Han reagerade starkt över att, som han uttryckte det, ”folk här gängse verkar vilja applådera de anföranden som hålls”.

ANNONS
ANNONS

Förgäves pepprade han Mats Qviberg och Stefan Dahlbo med kritiska frågor men som DI:s utsände noterar blev svaren ”allt som oftast undvikande, framför allt eftersom Mats Qviberg stundtals fick stora problem med minnet”. 

Budskapet var detsamma som tidigare. Styrelserna i HQ och HQ Bank insåg inte förrän i våras hur illa ställt det var med tradingportföljen men då agerade man kraftfullt och resolut.

Han som blivit ”tradingchefen” med hela svenska folket, syndabocken Fredrik Crafoord, hävdar å sin sida att han redan i december ville avveckla halva portföljen till en kostnad av 150 miljoner kronor men att Qviberg gav kalla handen med motiveringen att det skulle vara som att ”släppa väder offentligt”.

Det är alltså uppenbart att någon ljuger.

Frågan är bara vem?

”Jag vill inte skylla ifrån mig på anställda tjänstemän. Men det är väl ingen som tror att det är jag som har suttit och handlat optionerna”, sade Qviberg till DI efter stämman.

Patricia Hedelius på DN Ekonomi beskyller Qviberg för ”krokodiltårar”.

ANNONS
ANNONS

”Ånger och gråt utan ansvarstagande är inget annat än hyckleri. Aktieägarna förtjänar mer respekt än så”, skriver hon.

Dagens Industris vasse börskrönikör Peter Benson skriver i en kommentar i dag att det på Skandiabiografen var svårt att skymta ”något som kan tolkas som en ordentlig ursäkt eller äkta känsla av att man skämdes inför de aktieägare vars tillit så grovt har svikits”.

För det är precis vad det handlar om – ett svek av gigantiska proportioner. Tusentals svenskar har satsat sitt surt förvärvade kapital i ett bolag som på ett sällan skådat sätt svikit aktieägarnas förtroende.

Och det handlar inte om vilket litet skitbolag som helst. Det bär initialerna HQ – Hagströmer och Qviberg, två av de mest respekterade, beundrade, rutinerade, förmögna och kunniga finansmän vi någonsin haft. 

Börsräven Peter Benson har inga förväntningar på någon jätteseger för HQ:s aktieägare utan menar att det är mer troligt att det slutar med ”småpotatis”.

Bo Lindström, som sedan 1992 äger 2.000 aktier i HQ Bank, sade till DN inför stämman att han ”hoppas men tvivlar starkt” på att han kommer att kunna få svar på vilka tillgångar som fortfarande finns i bolaget.

”Vad har HQ egentligen gjort för något?” undrar den förtvivlade småspararen.

Småägaren Per Haukaas, konsult med egen firma, tyckte att stämman var ”lång viktig och mycket belysande”.

ANNONS
ANNONS

”Sedan blev stämman inte så bråkig. Det var bra. Jag befarade att den skulle bli det men de flesta skötte sig bra”, säger han till DN.

Det är tur för aktieägarna att i alla fall Sten Mörtstedt är förbannad.

Det borde fler vara.