”Ja, det tror jag”, säger EU-kommissionär Ylva Johansson till Dagens Nyheter om intyget som snart kan göra det lättare att resa.

ANNONS

EU-kommissionen har i dag, onsdag, presenterat ett lagförslag som ska underlätta resandet. Det går ut på att särskilda vaccinationspass ska införas i hela EU, skriver DN.

”Det här covidintyget är ett intyg på att man antingen är vaccinerad eller har gått igenom och haft sjukdomen eller har ett negativt test. Därmed behöver man inte vänta på att alla blir vaccinerade innan intygen blir användbara”, säger EU-kommissionären Ylva Johansson till tidningen och förklarar att hon tror att intyget kan komma till pass redan i sommar.

Covidintyget, eller vaccinpasset, blir enligt Yva Johansson giltigt i alla medlemsländer. Gäller det i Sverige så gäller det i hela EU, enligt Ylva Johansson som deklarerar att alla medlemsstater måste acceptera det.

Rätt till intyg utan kostnad

”Alla som bor i ett medlemsland har rätt att få ett sådant intyg utan kostnad”, säger hon till DN.

Ylva Johansson tror på en snabb behandling av lagförslaget. Det som däremot kan bli tidsödande är när de olika länderna ska samla in alla uppgifter som ska ingå i intyget, som fått kritik bland annat från Belgien enligt DN för att vara etiskt tveksamt.

Men enligt Ylva Johansson är lagförslaget utformat så att det inte ger exempelvis en del invånare gräddfil.

Det står var och en fritt, enligt Ylva Johansson, att själv ange på intyget om man haft covid-19, och det finns inget vaccinationstvång, det är däremot ”en rättighet”, säger hon i artikeln.

ANNONS
ANNONS

Resenärer som har intyget som EU-kommissionen nu vill införa ska behandlas på samma sätt som invånarna i ankomstlandet, det innebär ingen karantän. Samtidigt har bland annat Belgien och Frankrike olika regler i dag för resenärer som är skrivna i landet och som inte är det, uppger DN och berättar att det nu aktuella lagförslaget om ett covidintyg berör samtliga 27 medlemsstater i EU samt länderna i Schengenområdet, alltså även Norge, Island, Liechtenstein och Schweiz.

Nya rekommendationer är även på gång att föreslås för resor till och från länder utanför EU och Schengen, framgår det.

Läs även: EU-bråk om vaccinpass för resenärer [DagensPS.se] »