Flera politiker vill att resenärer uppvisar ett vaccinpass för att ta flyget eller åka tåg, men alla länder är inte lika positivt inställda.

ANNONS

För att få resa fritt och korsa Europas gränser höjs nu krav från olika håll om ett vaccinpass, skriver SvD och uppger att bland andra Grekland efterlyser dokument som visar att man är vaccinerad mot covid-19.

Även Portugal, som också är ett stort turistland, uttrycker samma önskemål.

EU-kommissionens ordförande, Ursula von der Leyen, som för övrigt är läkare i botten, anser även hon att det är ”absolut nödvändigt att ha ett certifikat på att man vaccinerats”.

EU diskuterar frågan på torsdag

Dock har inte Ursula von der Leyen sagt att detta krävs för att få resa mellan EU-länderna och nu ska frågan upp på bordet. På torsdag står det på agendan när alla EU:s 27 stats- och regeringschefer möts under en videokonferens, framgår det.

Motstånd till ett vaccinationspass för EU-resenärer kommer bland annat från Tyskland, och även i Italien är frågan kontroversiell, enligt SvD som konstaterar att kravet är starkt ifrågasatt, exempelvis om det kan betecknas som olaga diskriminering och bryta mot EU:s regler om att medborgarna ska kunna röra sig fritt i unionen.

Bland politikerna går meningarna isär, men samtidigt dryftar restaurang- och nöjesbranschen, samt företrädare i idrottsvärlden om krav på vaccinationsintyg ska ställas på besökare av evenemang, enligt artikeln.

Världshälsoorganisationen WHO har uppmanat sina 190 medlemsländer att ”inte införa krav på bevis på vaccinationer eller immunitet vid internationellt resande”, skriver Svenska Dagbladet.

ANNONS
ANNONS

Beskedet från det australiensiska flygbolaget Qantas är emellertid att krav redan införts på vaccinationsintyg från resenärer. Den som saknar det får inte flyga internationellt med flygbolaget.

Läs även: EU säkrar hundratals miljoner fler vaccindoser [DagensPS.se] »