Dagens PS

Här är nyheterna som rivit ner mest klick

I mars berättade vi om Beau Jessup, 19, som blir snuskigt rik på sin sajt med namnförslag på barn till nyblivna föräldrar.
I mars berättade vi om Beau Jessup, 19, som blir snuskigt rik på sin sajt med namnförslag på barn till nyblivna föräldrar.
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 26 dec. 2019Publicerad: 26 dec. 2019

2019 har varit ett händelserikt år. Missa inte artiklarna som dragit bäst trafik på Dagens PS. Månad för månad.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

"Tror Stefan Löfven att hela Vänsterpartiet är idioter?", undrar finansmannen Sven Hagströmer sedan den rödgröna regeringen på krav från C och L deklarerat att V ska frysas ut. (Foto: TT)

“Tror Stefan Löfven att hela Vänsterpartiet är idioter?”, undrar finansmannen Sven Hagströmer sedan den rödgröna regeringen på krav från C och L deklarerat att V ska frysas ut. (Foto: TT)

Januari

Finansmannen Sven Hagströmer rasar mot att den rödgröna regeringen kommit överens med C och L att utfrysa Vänsterpartiet. V ska inte ha något inflytande alls över politiken, heter det.

“Den här klausulen borde självklart inte funnits med. Tror Stefan Löfven att hela Vänsterpartiet är idioter? Ett helt parti som inte är värt någonting, men som ändå förmodas rösta för överenskommelsen?”, dundrar Hagströmer i Di-TV:s Börsmorgon, vilket vi på Dagens PS givetvis snappar upp.

Isabella Lövin (MP) deklarerar att besinskatten höjs trots svidande kritik. (Foto: TT)

Isabella Lövin (MP) deklarerar att besinskatten höjs trots svidande kritik. (Foto: TT)

Februari

Trots upprörda känslor och svidande kritik höjer miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP) bensinskatten. Men hon vill inte avslöja med hur mycket samtidigt som kritikerna varnar för att det leder till ökade klyfor mellan stad och landsbygd.

“Vi måste jobba både med piska och morot”, deklarerar Lövin för SVT och fortsätter:

ANNONS

“Klimatkrisen kommer att drabba alla, fattig som rik”.

Mars

Brittiska Beau Jessup, 19, driver en sajt som erbjuder namnförslag för barn till nyblivna föräldrar. Och hon blir stenrik på kuppen. Hon var bara 16 år när hon startade sitt framgångsrika entreprenörskap, då genom att hjälpa föräldrar i Kina att namnge sina barn.

I dag får föräldrar assistens att vaska fram namn till sina barn bland annat utifrån karaktärsdrag men även veta vad namnet har för betydelse samt information om kända personer med samma förnamn.

Över 1,5 miljoner svenskar uppges vara drabbade i dricksvattenskandalen. (Foto: TT)

Över 1,5 miljoner svenskar uppges vara drabbade i dricksvattenskandalen. (Foto: TT)

April

Tidningen Hem & Hyra avslöjar en dricksvattenskandal, vilken Dagens PS så klart även uppmärksammar.

Enligt en kartläggning som Hem & Hyra gjort finns det giftiga ämnen i kranvattnet hos över 1,5 miljoner svenskar. Det är gifter under samlingsnamnet PFAS som undersökts. Gifterna sprids via luft och vatten, och bryts inte ned i naturen.

ANNONS

En toxikolog uttalar sig i artikeln:
“Att vi har så pass höga halter på så många platser och att miljoner människor dricker vatten som är tydligt förorenat – det är den största miljöskandalen på bra länge!”

Rustas medgrundare och styrelseordförande, Bengt-Olov Forssell, är död och varuhuskedjan har, precis som Rustaprofilens anhöriga, stor sorg.

Rustas medgrundare och styrelseordförande, Bengt-Olov Forssell, är död och varuhuskedjan har, precis som Rustaprofilens anhöriga, stor sorg.

Maj

Rusta-profilen Bengt-Olof Forssell har avlidit i en ålder av 67 år efter en längre tids sjukdom.

Uppsalamiljardären Bengt-Olov Forssell var medgrundare och styrelseordförande för den nordiska varuhuskedjan.

“Jag känner stor sorg och djup saknad efter min bäste vän och kompanjon”, förklarade Anders Forsgren, även han medgrundare till Rusta.

Bengt-Olov Forssell lämnar fru och tre barn efter sig.

Juni

ANNONS

Butiksdöden drar fram och experter befarar att finansmannen Mats Qvibergs klädkedja, MQ, står näst på tur att duka under.

“MQ tror vi inte kommer överleva i den form bolaget är i idag. Det för nischat och för inriktat på en kundgrupp där konkurrensen är extremt hård, framför allt från uppstickare inom e-handeln som Zalando till exempel”, säger Martin Guri, chefsstrateg på Kepler Cheuvreux, till Dagens Industri.

Tidigare under året gick butikskedjan JC i konkurs.

Juli

Hon har världens högsta chefslön, när artikeln skrevs låg den på motsvarande över 3,1 miljarder kronor eller 265 miljoner pund (i dag tjänar hon ännu mer), men smakar det så kostar det.

Denise Coates basar över vadslagningsjätten Bet365 och i hemlandet Storbritannien ses hon som både “vidrig” och “oansvarig”, ordentligt hatad kort och gott. Både vänsterpolitiker och välgörenhetsorganisationer har riktat skarp kritik mot Vadslaningsdrottningens lön då hon tjänar sina pengar på andras fördärv med spelberoende.

Bostadsrättsinnehavaren har sålt sin lägenhet och åker nu på en smäll på drygt 1,2 miljoner kronor. (Foto: TT)

Bostadsrättsinnehavaren har sålt sin lägenhet och åker nu på en smäll på drygt 1,2 miljoner kronor. (Foto: TT)

Augusti

ANNONS

En bostadsrättsinnehavare åker på en smäll på drygt 1,2 miljoner kronor. Orsaken är att han sålt sin bostad vidare samtidigt som det framkommit att fastigheten saknar bygglov för bostäder.

Mannen är förtvivlad när han intervjuas i SvD om det som hänt, och som vi på Dagens PS självklart också berättar om:

“Jag har inte de pengarna och kan inte heller låna upp pengarna utan säkerhet”, förklarar han i artikeln där det visar sig att han inte är den enda som gjort bostadsaffärer – flera i bostadsrättsföreningen riskerar att åka på ett ekonomiskt bakslag.

Läs mer om mardrömmen.

September

Nya EU-regler riskerar att ställa till det för svenska kortköpare. Säkerheten ska skärpas och de som brukar handla utan pinkod och i stället signera sina kortköp löper risk att stöta på patrull. Både i butik och på nätet, rapporterar Ekot och berättar att de nya reglerna börjar gälla den 14 september i hela Europa.

”I värsta fall kan det bli relativt många transaktioner som nekas”, säger Lars Rutberg, betalningsansvarig på Svenska Bankföreningen, till SR.

Oktober

ANNONS

Chockhöjda avgifter hotar bostadsrättsägare. Det förklarar Markus Pålsson, chef för ekonomisk förvaltning på SBC, Sveriges Bostadsrättscentrum, med hänvisning till att det är budgettider för Sveriges drygt 27.000 bostadsrättsföreningar.

Han varnar för att risken är stor att många av dessa föreningar, som inte höjt sina avgifter på åratal, nu måste göra det rejält. Särskilt när det gäller äldre hyresfastigheter som ombildats till bostadsrätter.

”Generellt behöver de höja avgifterna med runt 15–20 procent”, säger Markus Pålsson till Di och förklarar att långtifrån alla räknat med detta.

Läs mer om det här.

Elupproret är stort i landet mot finansminister Magdalena Anderssons elskattehöjningar. (Foto: TT)

Elupproret är stort i landet mot finansminister Magdalena Anderssons elskattehöjningar. (Foto: TT)

November

Trots att elskatten fyrdubblats sedan avregleringen 1996 stundar nya höjningar från årsskiftet när elskatten ska indexeras.

Nästan hälften, 45 procent, av elräkningen är i dag skatt. Och det här väcker vrede. Elskatteupproret uppges ha samlat in 30.000 namnunderskrifter på bara tre veckor, som ska lämnas över till finansminister Magdalena Andersson (S).

ANNONS

”Med ena handen beskattar man el, samtidigt som man subventionerar den med andra handen genom elcyklar, elbilar med mera. Det är en märklig politik”, säger en av kritikerna till elskatten, Runar Brännlund, professor i nationalekonomi vid Umeå Universitet, till Expressen.

Bästa julklappen? Enligt kapitalförvaltaren som uttalar sig i artikeln kan du placera hela barnbidraget med resultatet att "barnet" kan kvittera ut 100 miljoner kronor när han eller hon blir pensionär. (Foto: TT)

Bästa julklappen? Enligt kapitalförvaltaren som uttalar sig i artikeln kan du placera hela barnbidraget med resultatet att “barnet” kan kvittera ut 100 miljoner kronor när han eller hon blir pensionär. (Foto: TT)

December

Du kan se till så ditt barn får 100 miljoner kronor att röra sig med lagom till pensionen. Enligt en kapitalförvaltare är knepet enkelt.

Exemplet som förvaltarproffset ger går ut på att placera hela barnbidraget under barnets uppväxt i 16 år – det motsvarar en total summa på 240.000 kronor – och sedan fortsätter placeringen rulla på.

”Om du skulle placera dem i 64 år till när barnet går i pension utan att röra dem alls och få rimliga 6 procent i avkastning, så skulle det ge 10 miljoner kronor. 10 procent i avkastning och det är 100 miljoner, eller 14 procent så är det 1 miljard. Det är ränta på ränta-effekten”, säger Erik Hermansson på Humle Kapitalförvaltning i Di TV:s Börsrådet

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS