Dagens PS

Frågorna som splittrar regerngen

Isabella Lövin och Miljöpartiet är oense med Socialdemokraterna (foto: TT)
Jonas Carlsson
Jonas Carlsson
Uppdaterad: 23 okt. 2019Publicerad: 23 okt. 2019

Regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet har nu regerat i fem år. Men det finns flera frågor där partierna inte alls delar samma uppfattning.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) beskrev nyligen i en intervju med Dagens Industri att regeringens plan är att Bromma flygplats ska läggas ned och Arlanda byggs ut för att klara inrikesflyget. Men han får nu mothugg av miljö- och klimatminister Isabella Lövin (Mp) i en intervju med Dagens Nyheter.

“Regeringen har inte kommit överens om en sådan satsning på flyget. Det här är något som fortfarande behandlas i regeringskansliet”, säger Isabella Lövin till DN, och betonar miljöaspekten av att minska på flyget.

Enligt Dagens Industri är partierna också oeniga om exportpolitiken. Miljöpartiet är inte nöjda med att en hel del statliga pengar gått till affärer som inte gynnar klimatet.

“Sverige har ett av världens mest ambitiösa klimatmål, men vi måste ställa samma krav på våra exporterande företag”, säger Lorentz Tovatt, klimatpolitisk talesperson i Miljöpartiet, till DI.

Socialdemokraterna menar dock att förhandlingarna om den nya exportstrategin snart kommer att lösas.

Naturskyddsföreningen har enligt Dagens Industri kommit fram till att Exportkreditnämnden och Svensk Exportkredit har hjälpt till med affärer kopplade till fossilkraft till ett värde av sex miljarder kronor de senaste fem åren och i fjol lånat ut 22 miljarder till projekt som rör fossila bränslen.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS