En svensk forskargrupp ska nu ta reda på det, skriver DN. ”Sverige har en unik möjlighet”.

ANNONS

Det säger Cecilia Magnusson vid Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin till tidningen.

Hon pekar på att Sverige, med sin snustradition, är ensamt om att ha ett stort antal snusare.

Samtidigt indikerar studier i Frankrike och England att rökare kan ha ett skydd mot allvarlig covid-19, det kan vara så att nikotinet i cigaretter är ett skydd mot svåra komplikationer av virussjukdomen. Rökare kan, som det ser ut, vara underrepresenterade bland de avlidna i covid-19 i såväl Frankrike som England, framgår det.

”En hypotes är att nikotinet binder till samma receptor som det nya coronaviruset och på så sätt hindrar det att tränga in i cellerna och föröka sig”, förklarar Dagens Nyheter.

Upphovet till snusforskningen – önskemål från Frankrike

Nu är det ju känt att tobak även är skadligt och att rökning dödar, så här finns en paradox men det pågår också forskning i Frankrike om nikotinplåster kan ha en skyddande effekt på covid-19.

Franska forskare har även tryckt på Sverige, man vill veta om nikotinet i snus kan skydda mot allvarlig covid-19.

”Ja, vi har blivit kontaktade av franska kollegor som har undrat om vi ska göra något. Om det skulle visa sig att även snus ser ut att skydda mot allvarlig covid-19 så kan man ju dra slutsatsen att det har något med nikotin att göra”, berättar Cecilia Magnusson för DN, som uppger att forskningen nu drar i gång om nikotinet i ”prillan” kan vara ett skydd i pandemin.

ANNONS
ANNONS

Det bör sägas att forskarna har en rad omkringliggande faktorer kring snusandet som också måste utredas i samband med studierna, och om det är så att nikotinet i snus skyddar mot allvarlig covid-19, då kan det eventuellt komma att användas för att behandla covid-19.

Läs även: Över 350 000 döda i covid-19 – globalt [DagensPS.se] »