Män är idioter. Särskilt män i grupp. Det är bevisat i forskning. 

ANNONS

Det är knappast en nyhet för någon kvinna att män är idioter. Det är inte heller någon nyhet vetenskapligt, vilket en artikel om ”manlig idiotteori” i tidskriften Medium slår fast.

Redan 2014 presenterade forskare i den prestigefulla British Medical Journal otvivelaktiga vetenskapliga bevis för att så är fallet.

”Förbättring av mänskliga genomet”

Forskarna undersökte vinnare av ”The Darwin Awards”, ett pris för människor som dött (eller steriliserat sig) genom idiotiskt beteende och således tagit bort sig själv ur det naturliga urvalet som styr Charles Darwins teorier.

”Darwin Awards hyllar förbättringen av det mänskliga genomet genom att hedra dem som av misstag avlägsnar sig från det på ett spektakulärt sätt!”, heter det på prisets hemsida.

Forskarna kunde under ledning av Ben Lendrem konstatera att priset domineras av män. Överlägset. Av de 318 studerade fallen i ”Darwin Awards” var 282 män, 88,7 procent.

”Om män och kvinnor var lika benägna till risk-tagande idioti, skulle en sådan varians aldrig kunna finnas, det är en statistisk omöjlighet”, sammanfattade forskarna.

Manlig idiotsteori

Alltså kunde man konstatera att män är idioter, jämfört med kvinnor. Sedan dess har detta faktum kommit att bli känt som ”Male idiot theory”, manlig idiotsteori.

”Det är förbryllande att män är villiga att ta sådana onödiga risker – helt enkelt som en övergångsrit, i strävan efter manlig social aktning, eller enbart i utbyte mot ’skryträttigheter’ ”, konstaterade forskarna.

ANNONS
ANNONS

Artikeln i Medium hävdar också att det särskilt gäller män i grupp.

”Män beter sig ofta inte som idioter förrän de samlas. När en man går ensam till curryrestaurangen köper han en normal curry. Om han går med sina vänner, kommer han köpa den starkaste curryn. Det är synd att många av mäns interaktioner sker på tävlingsnivå, ofta meningslösa och belöningslösa rivaliteter. Och ännu mer hjärtskärande när man tänker på hur många liv som går förlorade på så meningslös vårdslöshet”, skriver artikelförfattaren.

Läs mer: Ny rapport: Kvinnor har mest makt privat – Dagens PS