Dagens PS

FBI-bomben fick bankerna på fall

Storbankerna som utreds av FBI vill samarbeta fullt ut. (Foto: TT)
Storbankerna som utreds av FBI vill samarbeta fullt ut. (Foto: TT)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 16 dec. 2020Publicerad: 16 dec. 2020

Nyheten om att amerikanska FBI utreder Swedbank, Danske Bank och SEB fick bankaktierna att falla tungt på börsen i går, tisdag. Swedbanks aktiekurs dök mest.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Just nu utreder USA:s justitiedepartement, FBI och en federal åklagare penningtvätts­skandalen, som Dagens PS rapporterade om under tisdagen, enligt avslöjande från Di.

Det har fram till nu inte varit känt vilka amerikanska  myndigheter som granskar härvan, likaså vilka banker som formellt är under utredning. Eftersom utländska myndigheter inte kan agera på svensk mark, skickade de amerikanska myndigheterna en förfrågan om rättshjälp, enligt Di, redan i somras.

Brottsmisstankarna i utredningen är penningtvätt och bedrägeri.

I Sverige pågår redan en utredning mot Swedbank vid Ekobrottsmyndigheten – där brottsmisstankarna är grovt svindleri och obehörigt röjande av insiderinformation.

Svajig börs

Efter de senaste uppgifterna från USA blev det svajigt på börsen under tisdagen – där samtliga tre storbanker föll tungt.

Bankerna vill inte gå in på några detaljer, men säger att de samarbetar med de amerikanska myndigheterna.

”Vi kan inte heller gå in i hur det amerikanska utredningsarbetet bedrivs eller mer i detalj vilka frågor de tittar på – de frågorna äger de amerikanska myndigheterna. Men vi samarbetar fullt ut, vi bistår och svarar på frågor och är närvarande när de behöver oss,” säger Swedbanks presschef Unni Jerndal, till Di.

ANNONS

Swedbank backade 4,87 procent på börsen på tisdagen medan SEB föll 2,44 procent. Här kan du se vilka aktier som var vinnare och förlorare på Stockholmsbörsen i går.

Läs mer: Journalist: Swedbank-härvan världens största

 

 

 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
Sista möjligheten att teckna 22 maj
kinda brave logo svart

Den globala spelmarknaden har tagit fart och 400 miljoner nya spelare beräknas tillkomma till 2026. Särskilt det så kallade indie-segmentet växer kraftigt där börsaktuella svenska Kinda Brave är väl positionerade. Teckningsperioden för att vara med i bolagets börsresa från start pågår fram till den 22 maj.

Läs mer & teckna här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS