Under en presskonferens med Spaniens premiärminister Pedro Sánchez meddelar statsminister Stefan Löfven att han håller fast vid Sveriges hållning rörande stöd till EU-länder. ”Jag har förklarat varför jag tycker att en stor ökning av budgeten är problematisk”, säger han. 

ANNONS

Sverige är ett av fyra EU-länder som tycker att det stöd EU-kommissionen har föreslagit gentemot coronadrabbade medlemsländer är för allomfattande. Den föreslagna stödsumman är 750 miljarder euro.

På tisdagens presskonferens bekräftar Stefan Löfven Sveriges linje.

”Våra länder är nära och har konstruktiva utbyten. Både Sverige och Spanien kan se behovet av gemensamma lösningar på en europeisk nivå. Vi har både viktiga och komplexa frågor att hantera, som klimat, migration och såklart även coronakrisen”, säger han enligt SVT.

”Jag har förklarat varför jag tycker att en stor ökning av budgeten är problematisk”, fortsätter han.

EU-toppmöte i helgen

Spaniens premiärminister Pedro Sánchez nämner det EU-toppmöte som sker under helgen i Bryssel, där medlemsländerna ska diskutera stödförslaget.

ANNONS
ANNONS

”Vi har en besvärlig förhandlingssituation framför oss under EU-mötet. Och vi har olika syn på hur vi ska hantera den här krisen, men våra regeringar har också gemensamma mål, vilket handlar om att stärka EU-samarbetet”, säger han under presskonferensen.

Läs mer: Löfven i FT: EU:s coronastöd för generöst [Dagens PS]