Tolv europeiska storklubbar vill dra i gång European Super league, ESL, och enligt en expert handlar det om ”en kamp om pengar”.

ANNONS

Den nya föreslagna superligan i fotboll stöter inte oväntat på patrull från Uefa.

Men den kritiken ger Dan Persson, konsult och skribent och upphovsmakare till sajten Idrott & samhälle, inte mycket för, skriver Svenska Dagbladet.

”När Uefa börjar prata om moral är det bullshit – det handlar bara om pengar”, säger Dan Persson till tidningen.

Och på sin egen sajt skriver Persson:

”Det handlar om pengar och makt. Det handlar om att kommersiell idrott blivit en del av en global upplevelseindustri som konkurrerar om vår fritid.”

Uefa halar upp röda kortet

Det europeiska fotbollförbundet Uefa står bakom Champions league och nu möter fotbollsmonopolet konkurrens från de tolv toppklubbarna i Europa, däribland Liverpool, Manchester United, Real Madrid och Juventus som vill starta European Super league.

ANNONS
ANNONS

Uefa kallar ESL-förslaget för ”cyniskt”.

Samtidigt omsätter europeisk fotboll, enligt artikeln, omkring 300 miljarder kronor varav Uefas Champions league uppges omsätta cirka 30 miljarder.

Utöver det rullar pengamaskinen för fullt i alla nationella ligor och mästerskap, bland annat i Europa league, EM och VM.

Som en konsekvens av de tolv fotbollsklubbarnas utspel om att sparka i gång en egen superliga – och ro i land mer av pengakakan själva – hotar Uefa med att bannlysa spelare från ESL, som i sin tur backas upp finansiellt av ingen mindre än den amerikanska investmentbanken JP Morgan, skriver bland andra brittiska The Guardian.

Fotbollsklubbarna rusar på börsen

Enligt Svenska Dagbladet ger nyheten om ESL flera fotbollsklubbars aktie fart på börsen. Under måndagseftermiddagen var Manchester Uniteds aktie upp med drygt 5 procent i New York i förhandeln medan Juventus stack i väg uppåt med mer än 10 procent på Milanobörsen.

Dan Persson tror att fler idrottsföreningar tar fasta på de europeiska storklubbarnas affärsidé med European Super league om planen går i lås, säger han till SvD.

ANNONS
ANNONS

”Varför ska ungefär 50 stycken skidskyttar ge mer än 50 procent av pengarna till förbunden när de kan köra en världscup på egen hand och ta alla pengar?” resonerar han i tidningen.

På Idrott & samhälle slår Dan Persson fast att starkast vinner i en tid där fotbollsklubbarnas strävan om att bilda en egen europeisk superliga drivits fram av globaliseringen och digitaliseringen:

”Bara genom sina sociala medier når man flera miljarder supportrar som kan bli kunder till streamad fotboll, köpa biljetter till matcher och merchandise.”

Dagens PS uppmärksammade för en månad sedan kommersialiseringen inom idrotten, där tv-rättigheter och reklam står i fokus. Då hade den amerikanska fotbollsligan National Football League, NFL, tecknat ett nytt rekord-tv-avtal värt hisnande 935 miljarder kronor.