Det var när rikskriminalpolisen i höstas skulle inventera parkeringsplatserna i polishuset på Kungsholmen som det uppdagades att det bland p-platserna för tjänstebilar sedan länge stod en privatägd bil utan tillstånd.

ANNONS

Någon hade till och med satt upp en skylt på platsen med registreringsnummer, skriver DN.

Då bilen visade sig tillhöra en av polisens toppchefer, Maria Lönegård, inleddes i oktober i fjol en förundersökning med brottsrubriceringen egenmäktigt förfarande. Lönegård var då biträdande chef för polisenheten på rikskriminalpolisen.

Förundersökningen lades ned i november och Lönegård befordrades i januari i år till posten som polischef på Ekobrottsmyndigheten. När DN:s ringer upp skyller Maria Lönegård, som använt platsen ända sedan 2005, på sin arbetsgivare.

”Jag fick inga uppgifter”, säger hon till tidningen men erkänner samtidigt att hon inte vänt sig till Skatteverklet för att rätta till felet.

Det sammanlagda värdet på förmånen uppgår till 100.000 kronor och Maria Lönegård har därmed undgått mer än 50.000 kronor i skatt.

Med anledning av DN:s uppgifter beslutade sig Maria Lönegård, efter samtal med chefen för rikskriminalpolisen, på onsdagseftermiddagen att lämna sin post och återgå till Rikskriminalpolisen.

”Jag ser inte att de rätta förutsättningarna finns för mig att verka i min roll vid EBM och har därför begärt av chefen för Rikskriminalpolisen att få lämna min befattning som polischef vid EBM”, säger hon i ett uttalande.

ANNONS
ANNONS

Övergången till Rikskriminalpolisen ska ske snarast, enligt pressmeddelandet.

LÄS MER: Skatteverket: Det här ska vi granska extra noga i år »

HÅLL DIG À JOUR MED VÅRA GRATIS NYHETSBREV. DAGENS PS TJÄNST GER DIG DET BÄSTA FRÅN SVENSKA OCH INTERNATIONELLA MEDIER – ALLT SAMLAT PÅ ETT STÄLLE. KLICKA HÄR!