Snacka om megakris!

ANNONS

Det är nu bara drygt två veckor kvar till extrakongressen den 25 mars.

Och ännu finns ingen efterträdare.

När Johanna Graf (S), oppositionsråd i Solna och ett av Stockholms läns ombud i Socialdemokraternas extrakongress, ska analysera läget inför kongressen den 25 mars, är det slående hur hon formulerar sig på Expressens debattsida.

”De bästa är inte möjliga och de möjliga är inte tillräckligt bra”, skriver Johanna Graf.

Det är pinsamt tydligt att ingen av kandidaterna som valsat runt i media håller måttet. Och det är kanske det yttersta beviset på S-ledningens totala förfall.

Graf tillägger att det faktiskt ”mycket väl” kan segla upp spännande namn till valet 2018, så som Charlie Hansson, Luciano Astudillo, Helene Hellmark Knutsson, Nina Wadensjö, Anna Ljungdell, Eva Nordmark och Evin Cetin.

Men valet 2014 verkar nog vara kört, om man får tro Johanna Graf.

ANNONS
ANNONS

På sin blogg levererar hon en ”parodi-beskrivning” på hur det kan gå till när sossarna ska välja partiledare.

”OK, ni får er högerledare, men inte Damberg för han är för medelklass, ni får ta Östros, hans farsa var iallafall bergsprängare, men då ska vi ha Veronica Palm som partisekreterare! – Nänä, Lena Sommestad kan ni få, men inte Palm, då ska vi ha Micke som partiledare! – Jamen om vi tar en rejält facklig kille som ekonomisk talesperson då, Thomas Enerot var ju metallarbetare i ungdomen? – Vadå kille, vi måste ju tänka på varannan damernas! – Shit, tänkte inte på det… – MEN hörni, nu har vi ju INGEN från skogslänen, det går inte.”

Johanna Graf är ” desillusionerad” när hon som demokratiskt valt kongressombud träffar sina väljare. Hon berättar att alla nu frågar henne hur det går för valberedningen.

”Vem kommer de föreslå? Kommer hela partiledningen ställa sina platser till förfogande? Vilken är din favoritkandidat? Jag kunde inte svara på en enda fråga. Om jag hade sagt att det val de själva fått göra, när de valde bland mig och en massa andra ombud till partikongressen, bara var en chimär, ren skendemokrati, då hade de blivit bestörta. Jag var tvungen att upprätthålla nån slags mask av att det fortfarande var nån vits med att de valt mig som ombud; att det gjorde nån skillnad.”

Sanna Rayman på SvD:s ledarblogg reagerar även hon starkt på vad Johanna Graf skriver.

”Om det nu finns dugligt folk som skulle kunna ta vid och föra partiet in i framtiden. Varför accepterar ni misshushållningen som pågår? Varför gå med på att vara röstboskap?” skriver Rayman på svd.se och tillägger:

”Varför låta en ledning som förlorat val och inte tar ansvar för detta klamra sig fast vid poster och ytterligare köra partiet i botten?”

ANNONS
ANNONS

Det är en högst berättigad fråga. Ännu finns det inget uttalat förslag om vem som ska efterträda Mona Sahlin.

Vad säger allt detta egentligen om Socialdemokraterna som Sveriges näst största politiska parti?

Svaret är att bristen på kontroll nu blivit total.

Det har talats om Pär Nuder, Tomas Eneroth, Thomas Östros, Sven-Erik Österberg, ja, så sent som på tisdagen till och med Leif Pagrotsky. Enligt uppgifter till TT föreslår de sju S-distrikten i Västsverige gemensamt Leif Pagrotsky som partiledare. Själv vill ”Paggan” inte ge några som helst kommentarer.

Motståndet mot Mikael Damberg, den ende som sagt att han kandiderar, lär i vänsterdistrikten vara kompakt.

”Röran i socialdemokraternas partiledarval kan bara benämnas på ett sätt. Ovärdigt”, skriver Lena Mellin i Aftonbladet.

Själv kan jag hitta några till sätt att beskriva situationen. Vad sägs om pinsamt, skamligt, självdestruktivt, skrattretande och patetiskt?

ANNONS
ANNONS

År 1946 tog det Socialdemokraterna fem dagar att utse Tage Erlander som efterträdare till Per Albin Hansson, som avled plötsligt i ett slaganfall. Och 1986 behövde partikongress bara 17 dagar på sig för att välja Ingvar Carlsson att ta över efter mördade Olof Palme.

Men efter valfiaskot 2010 klarar tydligen partiet inte att resa sig.

Det är bara att hålla med Johanna Graf.

Något dream team ser vi knappast i dag.
 

Jesper Carlson är chefredaktör för Dagens PS.