Hur var eller är din första känsla när du är tillbaka på ditt jobb efter semestern? För de flesta även de som älskar sina jobb kan det kännas lite svårt med tidsomställningen från ledig tid till arbetstid. Är den första tiden efter semestern väldigt jobbig och kanske även till och med mer eller mindre ångestladdad är det dock dags att du börjar se dig om efter ett nytt jobb internt eller externt för att du inte ska fastna på ett jobb som kanske var rätt tidigare men fel nu.

ANNONS

Gör plats åt de viktiga frågorna
För det första är det bra att börja i den änden att du gör mer plats åt de existentiella frågorna som vem är du och vad vill du åstadkomma i ditt liv? Vilka grundläggande värderingar är det som styr vad du egentligen skulle vilka åstadkomma på ditt jobb om du fick skräddarsy din tjänst själv ?

Undersök om jobbet finns internt
Många missar faktiskt ofta möjligheten att se över möjliga vägar att byta jobb eller arbetsuppgifter internt. Om det är möjligt så börja gärna med att ta ett snack med chefen om dina tankar kring att du ”vuxit ur din kostym” eller att du vill byta inriktning.

I vissa fall kan det räcka om du får dra ifrån eller lägga till några arbetsuppgifter för att du ska få en nystart och tycka att det är roligt igen att gå till jobbet på morgonen om du för övrigt trivs med företaget och dina medarbetare. I andra fall behövs större omväxling och ny tjänst för att ge samma energieffekt. I en del fall där jag har coachat så har företaget helt sonika skapat nya tjänster åt dem som man velat behålla när de har aviserat att de eventuellt är på väg ut ur bolaget.

Ibland hjälper dessa samtal med chefen men ibland inte och då får du väga för och nackdelarna med att stanna kvar och trivas mindre med att se dig om efter ett jobb externt där du tror du kan passa bättre utifrån dina talanger och karriärmål.

Omvärldsbevaka och nätverka intensivt
Har du bestämt dig för att dina chanser till nytt jobb som du kommer att utvecklas och trivas med inte finns internt så börjar en aktiv fas med att söka andra utmaningar utanför din organisation. Nätverka intensivt under denna fas, både på och utanför sociala medier som exempelvis Facebook, LinkedIn, och Twitter.

ANNONS
ANNONS

Återupta kontakten med gamla studiekamrater och kollegor genom lunchmöten och liknande där du får möjlighet att både höra var de gör nu för tiden samt presentera dina egna planer. Kom ihåg att alltid fråga vad du kan hjälpa dem med och inte bara att du vill själv vill nytta deras kontakter och jobbingångar. Den som har en generös inställning till att puffa fram andra får själv ofta hjälpande händer på vägen till sina egna jobbyten.