Det var en gång ett Sverige som imponerade på omvärlden. Så är det inte längre.

ANNONS

Dagens Nyheter redogör i ett reportage för hur världens syn på Sverige skiftat från beundran till klavertramp.

I fokus för kritiken står coronastrategin där statsepidemiologen Anders Tegnell fått en huvudroll och tvingats pudla efter en hel del felsteg. Så här har tongångarna låtit i Ryssland, bland annat, rapporterar DN:s Rysslandkorrespondent och i Frankrike är bilden att Sverige misslyckats fatalt med att skydda de äldre i pandemin.

Inget smickrande betyg

I Tyskland, som alltid hyllat Sverige, är bullerby-idyllen i dag rejält naggad i kanten.

DN:s Berlinkorrespondent skriver att ”coronakrisen har nyanserat föreställningen om Sverige som en förvuxen bullerby. Plötsligt har bilderna av röda stugor och badande älgar fått konkurrens av höga dödstal och vårdpersonal utan skyddsutrustning”.

Finska Helsingin Sanomat (obs, finska) anser i en analys att Sverige låtsas som att dödstalen inte är så höga: ”Det mest förvånande i Sveriges coronakris är förmågan att bortse från alla döda”, heter det.

Ungerska Origo.nu (obs, ungerska) anser att Sverige taktik för att bekämpa covid-19 är ett totalt misslyckande för vänstern”.

”Något är fel…”

Svenska Institutet konstaterar å sin sida att hälften av de mest delade artiklarna i amerikansk press handlar om Sverige och coronakrisen.

”Något är fel när Sverige blivit Europas spetälske”, skriver DN:s Erik Helmersontidningens ledarsida.

Brittiska Independent ger från sin horisont utrymme för fyra diagram som samtidigt ”visar hur förödande Sveriges strategi har varit”.

ANNONS
ANNONS

I Brasilien ”har Sverige blivit ett perfekt alibi” för landets auktoritära och hårdföre president president Jair Bolsonaro, konstaterar DN:s utsände.

Läs även: Data: Svenskt världsrekord i dödsfall i corona [DagensPS.se] » 

Här kan du följa senaste nytt om smittspridningen och dödsfall i covid-19 i Sverige. Sidan uppdateras dagligen.