Det hävdar en statistiksajt, men statsepidemiolog Anders Tegnell på Folkhälsomyndigheten är skeptisk till datan och anser att den inte är relevant.

ANNONS

”Titta på en vecka någonstans ger inget facit på vem som lyckats mer eller mindre bra med olika åtgärder”, säger Anders Tegnell.

Dan Hedlin, professor i statistik vid Stockholms universitet, anser dock att mätningen som gjorts kan ha viss betydelse.

”Sju dagars medelvärde borde kunna jämna ut veckodagseffekten som man har i Sverige. Vi ser dessutom att mönstret är ganska stadigt från vecka till vecka”, säger han, enligt SVT.

Komplext att jämföra dödsfall länder emellan

Samtidigt anser professorn att uträkningen blir förenklad och menar att länder räknar på olika sätt, och att det inte är ”så enkelt att jämföra antal döda”.

Dessutom rapporteras inte alltid dödsfallen in dagligen, det råder en eftersläpning i statistiken, framhåller Dan Hedlin.

Det är Our world in data som tagit fram siffrorna över dödsfallen globalt under senaste veckan och som alltså visar, enligt SVT, att Sverige haft den högsta genomsnittliga dödssiffran i världen.

På statistiksajten redovisas dödsfall kopplade till covid-19 per miljon invånare i varje land, och siffrorna utgår från genomsnittet av bekräftade dödsfall de senaste sju dagarna.

Sverige hade den 20 maj 6,08 dödsfall per miljon invånare – den högsta siffran i världen under sjudagarsperioden, framgår det, följt av Storbritannien som enligt artikeln hade i snitt 5,57 dödsfall.

Över 330 000 döda globalt

Antalet bekräftade smittade av coronaviruset globalt har på fredagen beräknats till 5 194 879, rapporterar Finwire.

ANNONS
ANNONS

Antalet döda av viruset är nu beräknat till 334 622.

Det framgår av information från Worldometer.

Global fredag
Coronavirus, antal smittade 5 194 879
Coronavirus, antal döda 334 622
Coronavirus, tillfrisknade 2 081 511
Coronavirus, aktiva fall 2 778 746