Dagens PS

Fingerprints brakförlust – klart sämre än väntat

Fingerprint Cards redovisar en omsättning som var betydligt lägre än väntat under första kvartalet. Bolaget rapporterar en förlust mot föregående periods vinst och siffran var dessutom klart sämre än väntat. (Foto: TT)
Fingerprint Cards redovisar en omsättning som var betydligt lägre än väntat under första kvartalet. Bolaget rapporterar en förlust mot föregående periods vinst och siffran var dessutom klart sämre än väntat. (Foto: TT)
Finwire
Finwire
Uppdaterad: 03 maj 2018Publicerad: 03 maj 2018

Fingerprint Cards redovisar en omsättning som var betydligt lägre än väntat under första kvartalet. Bolaget rapporterar en förlust mot föregående periods vinst och siffran var dessutom klart sämre än väntat.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Omsättningen uppgick till 289,7 miljoner kronor (685,9), att jämföra med Factsets analytikerkonsensus som låg på 435. Fingerprint Cards uppger att den kinesiska smartphonemarknaden var fortsatt svag och skiftet mot mindre och billigare sensorer påverkat intäkter och bruttomarginal negativt.

Fingerprint Cards upprepar att marknaden för kapacitiva fingeravtryckssensorer för smartphones väntas fortsätta minska under 2018.

Bruttomarginalen uppgick till 15 procent (41).

Rörelseresultatet blev -174,9 miljoner kronor (70,8).

Resultatet före skatt var -188,3 miljoner kronor (69,7).

Resultatet efter skatt blev -148,2 miljoner kronor (53,9), analytikerkonsensus -52.

Resultat per aktie hamnade på -0,47 kronor (0,17).

Kassaflödet från löpande verksamhet uppgick till -203,8 miljoner kronor (-324,1).

ANNONS

Fingerprint Cards skriver i delårsrapporten att omstruktureringskostnader om 40,2 miljoner kronor har belastat resultatet i det första kvartalet. Besparingsprogrammet väntas ha fullt genomslag på kassaflödet med början i det tredje kvartalet.

Enligt vd Christian Fredrikson bedriver företaget för närvarande ett högt prioriterat utvecklingsprojekt för att lansera en fingeravtryckssensor med lägre produktionskostnad. Den väntas introduceras på marknaden under andra halvåret och har tagits fram för att försvara bolagets marknadsandel och marginaler.

Christan Fredrikson pekar samtidigt på att bolaget flyttat tyngdpunkten i investeringarna mot nya framväxande marknader. Han beskriver att bolaget är på väg att nå målet att nya områden, utanför kapacitiva sensorer till smartphones, ska stå för cirka 10 procent av omsättningen 2018.

“Marknadsförutsättningarna är utmanande men vi förväntar oss att läget stabiliserar sig något med sekventiell tillväxt i det andra kvartalet, som historiskt sett varit säsongsmässigt starkare än det första. Vi förväntar oss också att kassaflödet från den löpande verksamheten sekventiellt förbättras under det andra kvartalet och vara positivt, på grund av en skatteåterbäring och bättre rörelseresultat”, konstaterar Christian Fredrikson i sitt vd-ord.

Vidare framgår av rapporten att Fingerprint Cards planerar att återkomma med reviderade långsiktiga finansiella mål under det andra kvartalet. Företaget har tidigare flaggat för att man behöver se över målen som kommunicerades i bokslutskommunikén 2016.

Fingerprint Cards, MkrQ1-2018KonsensusFörändring mot konsensusQ1-2017
Nettoomsättning289,7435-33,4%685,9
Rörelseresultat-174,970,8
Rörelsemarginal10,3%
Resultat före skatt-188,369,7
Nettoresultat-148,2-5253,9
Resultat per aktie, kronor-0,470,17
Kassaflöde från löpande verksamhet-203,8-324,1
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Finwire
Finwire

Nyheter producerade i samarbete med Finwire

Finwire
Finwire

Nyheter producerade i samarbete med Finwire

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS