USA ska tvinga stora företag att bidra till skattkistan. President Joe Bidens administration har lagt fram en ny plan mot företag som flyr skatt.

USA:s president Joe Biden föreslår att införa en minimumskatt på 15 procent på stora företag som gör stora vinster men betalar lite i skatt.

Planen är dock mjukare än den han kampanjade på, skriver Wall Street Journal. Under presidentkampanjen föreslog han en sådan skatt för företag som har inkomster på över 100 miljoner dollar. I den skarpa planen som presenterades av finansdepartementet är gränsen dock satt till företag med inkomster över 2 miljarder dollar, motsvarande drygt 17 miljarder svenska kronor.

Bara 45 företag måste betala

Skatten är inriktad på företag som rapporterar stora vinster till investerare, men låga skatter till myndigheterna, skriver WSJ. Resultatet av förändringen är att bara 180 företag ens skulle klara inkomstgränsen och bara 45 skulle betala skatten, jämfört med 1 100 företag som flyr skatt under den plan han kampanjade på.

Dessutom tillkommer skatteavdrag om företagen gör investeringar inom forskning, förnybar energi och bostäder med låga inkomster. Kritik mot att investeringar inom dessa områden skulle kunna avstanna var en av sakerna som kritiserades med Bidens tidigare plan.

”Förändrar spelet”

”Det förändrar spelet vi spelar”, sa finansminister Janet Yellen om administrationens skatteplan, skriver WSJ.

ANNONS
ANNONS

”Amerika kommer att konkurrera om vår förmåga att producera begåvade arbetare, banbrytande forskning och toppmodern infrastruktur, inte om huruvida vi har lägre skattesatser än Bermuda eller Schweiz.”

Läs mer: Biden överväger nytt gigantiskt stimulanspaket – Dagens PS