Efter att ha sjösatt ett stimulanspaket på 1 900 miljarder dollar ska nu President Joe Biden överväga ett ännu större stimulanspaket.

Det nya stimulanspaketet kan uppgå till 3 000 miljarder dollar, motsvarande cirka 25 000 miljarder kronor, och ska rikta in sig på långsiktiga ekonomiska åtgärder, rapporterar Bloomberg med hänvisning till insatta källor.

Förslaget till de nya stimulanserna ska presenteras för Joe Biden under veckan och han väntas att sälja in lagförslaget till den amerikanska kongressen i ett tal i Kapitolium i april.

Stora satsningar

Infrastruktur och energiomställningen har pekats ut som områden där den amerikanska regeringen vill satsa på inom ramen för det nya stimulanspaket.

Bland annat ska cirka 400 miljarder dollar, cirka 3 400 miljarder kronor, vara tänkt att öronmärkas för så kallade gröna stimulanser.

Största skattehöjningarna på 30 år

Till skillnad från det tidigare stimulanspaket ska det nya förslaget även innefatta betydande skattehöjningar för att finansiera den expansiva finanspolitiken.

Enligt Bloomberg kommer de största skattehöjningarna för företag och förmögna sedan 1990-talet att bli en central del förslaget.

Enligt Vita husets pressekreterare Jen Psaki så kommer förslaget ”snart” och President Biden kommer under veckan att se över vad möjligheterna för både stimulanser och skattehöjningar är tillsammans med sina rådgivare.

ANNONS
ANNONS

Ingen enighet över blockgränsen

Bland Republikanerna är intresset för det potentiella förslaget måttligt.

”Vi har hört om att de kommande månaderna kan medföra ett så kallat infrastruktursförslag som egentligen kan vara en Trojansk häst för enorma skattehöjningarna och annan jobbdödande vänsterpolitik”, säger Mitch McConnell, ledare för Republikanerna i USA:s senat.’

Läs mer: Bidens stimulanspaket i hamn [Dagens PS] >>