CMC Markets brittiska marknadsanalytiker David Madden bedömer att vi rör oss allt närmare ett handelskrig, vilket har gjort aktiehandlare nervösa. Det framgår av en rapport.

ANNONS

”För närvarande har vi ännu inte sett några tecken på framsteg, vilket kan leda till ytterligare nedgångar på aktiemarknaderna”, skriver David Madden i rapporten.

Donald Trump kolliderade med Tysklands förbundskansler Angela Merkel under gårdagen, då Trump uppgav att det tyska beroendet av rysk naturgas var dåligt för Nato. Presidenten uppmanade även Tyskland att spendera mer på försvar, som utgör en betydligt mindre andel av BNP jämfört med USA. Madden bedömer att aktiehandlare oroar sig över att relationen mellan dessa två ledare kan försämras, samtidigt som Trump kan komma att inta en hårdare attityd gentemot EU kring handelsfrågor.

USA väntas släppa CPI-siffror klockan halv ett i dag, svensk tid, där konsensus ligger på 2,9 procent enligt Madden. Det är en förbättring jämfört med maj månads 2,8 procent. Vissa aktiehandlare är inte helt övertygade om att Fed kommer höja räntan två gånger under återstoden av året, och siffran skulle kunna medföra ett förändrat sentiment i marknaden.

ANNONS
ANNONS