Dagens PS

Läckan: Xpeng går på storoffensiv

Xpeng
Nyligen var det stor show när Xpeng-chefen He Xiaopeng lanserade den nya modellen X9. Och med den takt som bolaget nu tänker sig expandera, lär det bli fler shower under de närmaste åren. (Foto: Xpeng)
Anders Værnéus
Anders Værnéus
Uppdaterad: 05 mars 2024Publicerad: 05 mars 2024

Den kinesiska biltillverkaren Xpeng ska gå från endast några få modeller till över 30 bilmodeller på marknaden. Det berättar en intern läcka.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den kinesiska elbils-tsunamin har ännu inte nått Sverige fullt ut. Mängden av nya kinesiska elbilsmärken som väller in över världen, har haft en trögare start i Sverige.

Bortsett från Volvo och Polestar, som vi fortfarande till stor del ser som svenska, har inte BYD, Xpeng, Lynx och de andra haft så stora framgångar här hemma.

Nu tänker dock biltillverkaren Xpeng ta ett stortag.

Läckt information

I ett nyss läckt internt dokument, som publicerats i China EV Post, kommer uppgifter om att biltillverkaren har en ny teknisk plattform på gång som kommer bli bas för en stor serie nya bilmodeller.

Plattformen kommer vara enkelt tekniskt skalbar så den går att använda som bas för alla bolagets bilar i framtiden – och de första ska redan komma senare i år och följas av ytterligare sex modeller 2025

Xpeng
He Xiaopeng är grundare och styrelseordförande i den kinesiska biltillverkaren Xpeng. (Foto: Xpeng)

Men detta är bara början.

ANNONS

I brevet, som är signerat Xpeng-chefen He Xiaopeng, ska ett 30-tal nya och uppdaterade Xpeng-modeller lanseras på marknaden under de kommande tre åren.

ANNONS

Senaste nytt

Två segment

De första bilarna kommer placeras i två pris-segment. De större bilarna kring 430 000 kronor och de mindre folkbilarna runt 215 000 kronor.

Men förtaget gör det inte ensamma.

Förra året köpte Volkswagen-gruppen in sig i den kinesiska tillverkaren och ser självklart också den nya plattformen som ett steg framåt för deras produktionskapacitet i framtiden.

Xpeng
Xpeng tror på ett starta och intressant 2024 med ett flertal nya modeller på marknaden. (Foto: Xpeng)

2024 tror He Xiaopeng blir ett mycket intressant och spännande år – ett år som de flesta andra biltillverkare spår kunna bli oerhört tufft på marknaden.

“Xpeng har ackumulerat stor erfarenhet genom att slåss i ett hav av blod och enorm konkurrens redan från början. Jag är övertygad om att uthållighet kommer att leda till vinst”, säger He Xiaopeng i brevet.

ANNONS

Läs mer:

Om den nya plattformen här.

Xpengs nya bil. Hårdnande konkurrens i Kina (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.

Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS