Volkswagen var redo att delta i privatiseringen av Tesla med 30 miljarder dollar, men Elon Musks ointresse av att låta den tyska fordonsjätten få en större kontroll av företaget satte stopp för de planerna.

ANNONS

Det skriver Wall Street Journal med hänvisning till källor.

Volkswagens deltagande hade skett genom en investerargrupp som även räknade in private equity-företaget Silver Lake. Men enligt uppgift var denna sorts investerare inte de Musk hade hoppats på och därför började han tvivla kring privatiseringen.

”Han var väldigt misstänksam mot rivaliserande bilföretag och trodde att de ville rida på vad han kallade för Teslas ”gloria”, skriver affärstidningen.

I tillägg var Musk också nedstämd över att förlora de mindre aktieägarna som alltid hade varit hans mest högljudda uppbackare.

I slutändan ska det hela ha lett till ändrad uppfattning kring utköpet och under torsdagen förra veckan valde han att ställa in planerna. På fredagskvällen kom beskedet att utköpet av Tesla uteblir.

ANNONS
ANNONS

Volkswagens intresse för Tesla kommer just samtidigt som företaget har aviserat stora satsningar inom elbilar. Totalt ska 80 nya elbilar nå marknaden innan år 2025, och samtliga varumärken inom koncernen ska erbjuda en elbil. Volkswagen äger bland annat Seat, Audi, Porsche och Skoda.